Categorieën
Werk

Defenitie van vrijmibo

Inhoudsopgave

Vrijmibo staat voor een vrijdagmiddag borrel. Er zijn enorm veel werknemers die hier wekelijks naar uitkijken omdat dit een beetje ontspanning is na een drukke werkweek gehad te hebben. Dit heeft voor het bedrijf zelf ook genoeg voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan het team builden wat je op een vrijdagmiddag borrel doet. Hiernaast zijn er nog een aantal voorbeelden waar een vrijmibo goed voor is, Dit komt ook later terug in deze blog. In dit artikel lees je meer over deze gezellige traditie in het bedrijfsleven.

Wat is een vrijmibo?

Het begrip vrijmibo is ontstaan in de jaren 90 door toenmalige arbeiders. Zoals eerder al vermeld staat de afkorting vrijmibo voor vrijdagmiddag borrel. Vrijmibo zegt het eigenlijk al zelf, het is een borrel die plaatsvindt op vrijdagmiddag na een week hard gewerkt te hebben. Voor veel mensen het perfecte slot van een werkweek. Daarnaast wordt het begrip in het algemeen ook vaak buiten het bedrijfsleven gebruikt. Als mensen met elkaar gaan borrelen op een vrijdagmiddag, kan dit ook een vrijmibo genoemd worden. Of als bijvoorbeeld collega’s met elkaar afspreken in de kroeg na het werk, wordt dit vrijmibo genoemd.

Voordelen vrijmibo

teambuilding

Zoals eerder vermeld is teambuilding een ideale gelegenheid om je collega’s beter te leren kennen en buiten het werk om een betere band te creëren. Ik kan me voorstellen dat er vooral formeel taalgebruik wordt gehanteerd binnen werktijd, nu met een vrijmibo is het gebruikelijk om ook in formeel taalgebruik toe te passen. Dit zal dan resulteren in een betere connectie tussen de werknemers, en dat zorgt er weer voor dat de samenwerking binnen een bedrijf sterk bevordert, oftewel dus teambuilding.

Prettig slot van de werkweek

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat je na een hele week hard werken, het prettig is om de week af te sluiten met een borrel. Met deze borrel kun je helemaal afschakelen en met een gerust hart het weekend in gaan. Je kunt op deze manier de werkzaamheden neerleggen en de dingen die je nog werk-gerelateerd moet doen met rust laten. Ook kan het zo zijn dat je iets te vieren hebt wat je doordeweeks bereikt hebt, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe klant of een target wat je hebt gehaald. Tevens kan het ook een perfecte netwerkgelegenheid bieden. Om bijvoorbeeld contacten op te doen waar je later nog profijt van kunt hebben. Op de vrijdagmiddag zijn werknemers over het algemeen het minst productief, dit leidt er toe dat deze uren goed worden ingezet om de werknemers te laten binden aan het bedrijf.

Nadelen vrijmibo

Alcohol gebruik

Het kan wel eens voorkomen dat een bedrijf ervoor kiest om alcohol in te zetten tijdens een van deze vrijdagmiddag borrels. Je kan je natuurlijk afvragen of het handig is om alcohol te promoten tijdens deze borrels. Het is wel aan te raden om genoeg alcoholvrije alternatieven aan te bieden voor de mensen die niks met alcohol van doen hebben. Daarnaast kost een vrijmibo negen van de tien keer geld, ook dit kan als een nadeel gezien worden.

Parttimers

Een nadeel kan ook zijn dat niet iedereen deelneemt aan de borrel. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een werknemer niet werkzaam is op de vrijdag, of daarnaast bij ziekte of verlof. Als er een werknemer niet bij is, is dit niet bevorderlijk voor de teamgeest tussen diegene die er niet is en de rest van het personeel. Deze werknemer wordt dan buitengesloten, wat weliswaar niet opzettelijk is. Wil je dit nu voorkomen, dan zal je een borrel moeten inplannen op een dag waar iedereen beschikbaar is.

Tot slot een aantal Leuke ideeën voor een vrijmibo in Limburg:

  • Een escaperoom in Maastricht of Venlo
  • Het drielandenpunt bezoeken
  • In Valkenburg op het terras zitten
  • Een karaokeavond organiseren in bijvoorbeeld het kasteel van Montfort
  • Of na werktijd op eigen locatie borrelen met bijbehorende catering
  • Of bijvoorbeeld een collab met Fortuna Sittard
  • Of een leuke workshop in Kasteel Montfort als onvergetelijk teamuitje in de regio Limburg