Categorieën
Internet & telefonie

Definitie van refurbished

Inhoudsopgave

Refurbished producten worden vaak gezien als een alternatief voor nieuwe apparaten. Maar wat betekent deze term precies? Wanneer een product refurbished is, houdt dit in dat het eerder is gebruikt, maar volledig is nagekeken en indien nodig gerepareerd. Hierdoor functioneert het product weer zoals het hoort. Dit proces kan inhouden dat interne onderdelen worden vervangen, software wordt geüpdatet, of het apparaat simpelweg wordt schoongemaakt. Het doel van refurbishment is om de oorspronkelijke kwaliteit te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan smartphones die opnieuw worden verkocht nadat ze zijn gecontroleerd op defecten. Omdat de prijs vaak lager ligt dan bij een nieuw product, trekt dit veel kopers aan die kwaliteit willen zonder de volledige nieuwprijs te betalen. De producten zien er vaak als nieuw uit, waardoor je vrijwel geen verschil merkt tijdens het gebruik. Veel mensen kiezen voor deze optie vanwege de combinatie van prijs en betrouwbaarheid.

Hoe verschilt refurbished van tweedehands?

Een veelvoorkomende misvatting is dat refurbished hetzelfde is als tweedehands. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bij een tweedehands aankoop koop je een product dat direct van de vorige eigenaar komt. De staat van het apparaat is afhankelijk van hoe de vorige gebruiker ermee omging. Vaak zit er geen garantie op, waardoor je risico loopt. Refurbished producten daarentegen, worden grondig nagekeken door professionals voordat ze opnieuw te koop worden aangeboden. Ze worden schoongemaakt, getest en indien nodig gerepareerd. Hierdoor krijg je vaak wél garantie en heb je zekerheid over de kwaliteit. Refurbished kopen is dus veiliger, vooral als je op zoek bent naar een apparaat dat goed presteert.

Voorbeelden van populaire refurbished producten

Er zijn veel soorten refurbished producten te vinden, maar sommige zijn populairder dan andere. Vooral elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones worden vaak aangeboden in refurbished vorm. Denk bijvoorbeeld aan bekende merken zoals Apple, Samsung en Lenovo. Deze producten worden vaak door specialisten gecontroleerd en gerepareerd. Hierdoor krijg je de garantie dat ze weer optimaal functioneren. Veel mensen kiezen ervoor om een smartphone refurbished te kopen, omdat ze hiermee flink kunnen besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Mocht je op zoek zijn naar een betrouwbare smartphone, kun je bijvoorbeeld een iPhone 8 Plus hier kopen. Dit model is uitgebreid getest, waardoor je zeker weet dat het toestel goed werkt en er ook nog eens netjes uitziet. Naast smartphones zijn ook tablets, smartwatches en laptops veelgezochte refurbished producten, omdat de kosten aanzienlijk lager liggen vergeleken met nieuwe apparaten.

Waar moet je op letten bij het kopen van refurbished?

Bij het kopen van refurbished producten is het belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden. Kies altijd voor een betrouwbare aanbieder. Kijk daarbij of de verkoper keurmerken heeft of aangesloten is bij bekende certificeringsinstanties. Zo weet je dat het product grondig is gecontroleerd. Let ook op de garantieperiode. Dit verschilt per verkoper, maar je zou minimaal zes maanden garantie moeten krijgen. Controleer daarnaast altijd de staat van het product. Vraag naar foto’s of specificaties als deze niet duidelijk vermeld zijn. Vermijd vage beschrijvingen zoals ‘lichte gebruikssporen’, omdat dit te breed kan zijn. Mocht je twijfelen, dan kun je beter verder zoeken naar een aanbod dat wel transparant is. Een betrouwbare aanbieder zal altijd bereid zijn om je vragen te beantwoorden of meer informatie te geven.

Is refurbished een slimme keuze?

Refurbished producten kunnen een slimme keuze zijn, vooral als je de voordelen goed begrijpt. Je krijgt kwaliteit voor een lagere prijs en vaak met garantie, waardoor je minder risico loopt dan bij een tweedehands aankoop. Het is dus zeker een optie om in overweging te nemen. Het is wel belangrijk om te bepalen wat je verwachtingen zijn. Wil je het nieuwste model? Dan kan nieuw kopen beter passen. Maar als je tevreden bent met een iets ouder model dat goed functioneert, is refurbished ideaal. Doe vooral goed onderzoek en kijk naar recensies van de verkoper. Zo weet je zeker dat je aankoop bij een betrouwbare bron doet en kun je genieten van een kwalitatief goed product tegen een scherpe prijs.