Categorieën
Huis & tuin

Definitie van behang

Inhoudsopgave

Behang is een decoratief materiaal dat wordt gebruikt om muren en plafonds te bedekken. Het bestaat meestal uit een vel papier dat aan de muur wordt bevestigd met behulp van lijm. Het belangrijkste doel van behang is om een mooie afwerking voor muren te bieden. Het kan worden gebruikt om kleur, textuur en patroon aan een ruimte toe te voegen, evenals om eventuele onvolkomenheden in de muur te verbergen.

De geschiedenis van behang

Behang heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot enkele eeuwen voor Christus. Oorspronkelijk werden muren versierd met fresco’s, schilderijen en textiel. Het eerste bekende behangsel zoals we dat vandaag kennen, dateert echter uit de 16e eeuw in China. Chinees behangsel was met de hand geschilderd en diende als een luxueuze decoratie voor de muren van paleizen.

In de 17e eeuw verspreidde het gebruik van muurbehangsels zich naar Europa, waar het populair werd in adellijke kringen. De productie van behang begon in de 18e eeuw te industrialiseren, waardoor het toegankelijker werd voor een breder publiek. Pas in de 19e en 20e eeuw zagen we diverse behangpatronen en stijlen, van Victoriaanse bloemenmotieven tevoorschijn komen.

Soorten behang

Er bestaan uiteraard talloze behangen in verschillende vormen en maten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bohemian? Tegenwoordig zijn er een aantal bekende soorten behang beschikbaar, waaronder:

Papieren

Papierbehang is een type wandbekleding dat bestaat uit een laag papier. Het is een van de meest traditionele en veelvoorkomende vormen van wandbehang en wordt al decennia lang gebruikt in huizen en commerciële ruimtes. Papieren behang is verkrijgbaar in diverse patronen, kleuren en texturen. Dit maakt het een populaire keuze voor verschillende interieurstijlen. Het is daarnaast relatief goedkoop en gemakkelijk aan te brengen.

Meer informatie over soorten muurbehang? Klik op deze link voor meer informatie over alle soorten behang.

Vinyl

Vinylbehang is een type behang dat is gemaakt met een vinyllaag of coating aan de oppervlakte. Deze vinylcoating maakt vinylbehang erg duurzaam en makkelijk te reinigen. Het is een populaire keuze voor wandbekleding in huizen en commerciële ruimtes vanwege zijn vele voordelen. Dit type vinylbehang is daarnaast ideaal voor ruimtes die vaak worden blootgesteld aan vocht, zoals keukens en badkamers.

Textiel

Textielbehang is gemaakt van diverse textielmaterialen waaronder zijde, katoen of jute. Dit type behang voegt textuur en warmte toe aan een ruimte. Echter, kan textielbehang wat moeilijker aan te brengen zijn. Het resultaat is hiervan wel vaak verbluffend.

behang is een veelzijdige en decoratieve wandbekleding dat al jarenlang populair is en nog steeds populair blijft in moderne interieurontwerpen. muurbehang biedt talloze ontwerpmogelijkheden en voordelen voor het creëren van aantrekkelijke gepersonaliseerde ruimtes.

Meer blogs lezen? Lees dan definitie van verhuisbedrijf of definitie van een projectverhuizing