Categorieën
Flora & fauna Reizen

Definitie van Canarische Eilanden

Inhoudsopgave

De Canarische Eilanden, gelegen voor de kust van Afrika, zijn een populaire toeristenbestemming met prachtige stranden, vulkanische landschappen en een aangenaam klimaat. Maar waar komt de naam Canarische Eilanden vandaan? De oorsprong van de naam kent net als Madeira verschillende theorieën, die je niet zult verwachten.

Oorsprong

De naam Canarische Eilanden is afkomstig uit het Latijnse Canariae Insulae, wat hondeneiland betekent. Oorspronkelijk werd alleen Gran Canaria vernoemd naar hondeneiland, maar later werd dit uitgebreid naar de hele eilandengroep, Gran Canaria, Fuerteventura, Tenerife, Lanzarote, La Palma en La Gomera.

De theorie van de grote honden

Een van de meest bekendste theorieën is dat de naam van de Canarische Eilanden afkomstig is van de grote honden die op Gran Canaria leefden toen de eerste Europeanen op het eiland aan kwamen. De Perro de Presa Canario ook wel de Dogo Canario genoemd, is een van de hondensoorten waar deze theorie is uit ontstaan. Dit hondenras zou al in tijden van de Romeinen op het eiland te vinden zijn geweest.

Bron: canary-hiking.com

De theorie van de zeehonden

Een andere theorie is dat de naam verwijst naar de zeehonden die ooit in de wateren rond de Canarische Eilanden leefden. Monniksrobben, een zeldzame soort zeehonden, komen nog steeds voor in het gebied. Het is mogelijk dat Europeanen zeehonden voor honden aanzagen of dat de Guanchen (de eerste bewoners van het eiland) zeehonden een speciale betekenis gaven of zelfs heilig verklaarden. Echter komen er nu weinig soorten zeehonden voor in de zeeën rondom de Canarische Eilanden.

De theorie van de heilige honden

Ook geloven sommigen dat de naam Canarische Eilanden afkomstig is van de inwoners en hun religie. De Guanchen beschouwden honden als heilige dieren en hebben ze mogelijk aan hun goden geofferd. Dit offer zou bijdragen aan het gunstig verlopen van de toekomst. Dit zou kunnen verklaren waarom de Europeanen de eilandengroep de naam Hondeneiland gaven.

De theorie van de kanarie

Wat bij veel mensen de eerste gedachte is dat de Canarische Eilanden vernoemd zijn naar het kleine zangvogeltje. De kanarie is een inheemse vogelsoort op de Canarische Eilanden, maar de naam van de vogel is waarschijnlijk afgeleid van de naam van de eilanden en niet andersom.

Identiteit van de archipel

De exacte oorsprong van de naam Canarische Eilanden is onbekend. Mogelijk is een combinatie van meerdere factoren verantwoordelijk. De naam is echter al eeuwenlang in gebruik en is een wereldwijd begrip voor deze autonome regio van Spanje.

De Canarische eilanden als vakantiebestemming

Niet alleen de naam is het ontdekken waard maar ook de eilanden zelf. De eilanden kennen een zonnig zeeklimaat vanwege hun ligging in de Atlantische oceaan. Landschappen kunnen hier verschillen van prachtig wit uitgestreken stranden tot vulkanische gebergten. De Canarische Eilanden zijn er voor ieder wat wils, zo kun je er kiezen voor een vakantie aan zee, wandelen op Tenerife en genieten van heerlijke Spaanse tapas.