Categorie├źn
Techniek

Definitie van computervision

Inhoudsopgave

Computervision staat voor beeldherkenning en houdt in dat camera’s en bijbehorende technologie steeds slimmer worden in het herkennen van bepaalde beelden en kenmerken op een foto of video. Deze vorm van innovatie wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in ons leven. Hieronder geven we er meer uitleg over door enkele voorbeelden van computervision te benoemen.

Wat is computervision?

Eigenlijk is dit een techniek die het mogelijk maakt om bepaalde dingen op foto’s en video’s te herkennen. Te verwarrend? Kijk dan eens naar je telefooncamera. Deze kan namelijk ook een vorm van computervision ofwel beeldherkenning toepassen. Zo zijn er steeds meer telefoons die enkel toegang verlenen als de persoon in kwestie is goedgekeurd door de camera. Dit wordt gedaan door slimme AI (artificial intelligence) die goed onthoud hoe een persoon eruit ziet. Dat is eigenlijk ook wat computervision doet. De techniek kijkt naar bepaalde beelden of foto’s en analyseert deze. Vervolgens wordt er bepaald of dit klopt of niet. Indien het niet klopt neemt het systeem actie (zoals het uitsluiten van toegang tot de telefoon omdat het gezicht niet klopt).

Waar wordt computervision of beeldherkenning toegepast?

Vroeger was dit een techniek die heel duur was en daardoor bijna onbetaalbaar was. Tegenwoordig zit dit anders en wordt het steeds meer in ons dagelijks leven toegepast. Zo wordt beeldherkenning toegepast in verkeersboetes verzenden en overtreders opsporen. Met behulp van een gemaakte foto kan het kenteken worden achterhaald en op die manier ontvangt de juiste persoon de boete. Ook wordt er gekeken naar de bestuurder en indien deze niet duidelijk zichtbaar is kan er gevraagd worden voor meer informatie. Tegenwoordig wordt beeldherkenning ook steeds meer toegepast in onze beveiligingstechnologie. Zo zijn er slimme deurbellen die kunnen zien of jij de huiseigenaar bent en op basis daarvan bepalen of de deur open gaat of niet.

Computervision in de industrie

Deze vorm van techniek wordt dus al veel toegepast in ons dagelijks leven. In de industrie is dit geen nieuwe techniek en wordt het al jaren toegepast voor het optimaliseren van een productieproces. Onder andere in de voedselindustrie is dit een veel gebruikte methode om fouten op te sporen en op te lossen. Pegamento is een van de bedrijven in Nederland die zich hiermee bezig houdt en andere vormen van technologische innovatie zoals: robotisering en automatisering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *