Categorieën
Geen categorie

Definitie van derailleur

Inhoudsopgave

Wat is een derailleur?

Een derailleur is één van de vele soorten fietsversnellingen. Een derailleur is een onderdeel van een fiets dat de ketting van de fiets doormiddel van kettingwielen overbrengt naar het andere kettingwiel. Hierdoor kan het verzet van de fiets worden beïnvloed. Er bestaan twee soorten derailleurs. Een achter derailleur en een voorderailleur. Het verschil tussen deze twee derailleurs is dat bij de achter derailleur de ketting op het achterwiel bevestigd zit en deze altijd onder spanning blijft. Een voorderailleur is een geleide beugel die niet onder spanning wordt gehouden en op het voorwiel is bevestigd. Een fiets die geen derailleur bezit is een loopfiets. Bijvoorbeeld van het merk Fietsie.

Toepassingen derailleur

Het kunnen gebruiken van een Derailleur is een lastig klusje. Je moet weten hoe je de derailleur kunt afstellen. Hiervoor zijn vaak handleidingen ter beschikking. Met een handleiding erbij zou iedereen het afstellen van een derailleur moeten kunnen. Als het schakelen van je fiets niet lekker vlot loopt dan ligt het probleem meestal aan de kabelspanning. Door vuil of versleten kabels gaat schakelen een stuk slechter. Laat de derailleur dan ook met rust. Ook het schroefje van de achterkant van de derailleurs zijn al vaak goed ingesteld.

Derailleur door de jaren heen

De derailleur is een uitvinding van de jaren 80. In het begin waren er namelijk alleen naafversnellingen, waarbij voornamelijk Engeland de productie van voorzag Echter is de derailleur echt pas van gang gegaan toen de kabelderailleur werd geïntroduceerd door een fransman genaamd Lucien Juy. Daarvoor waren er fietsen zonder versnellingen en loopfietsen. Dit waren een van de eerste fietsen waarmee je al zittend je kon voortbewegen zonder trappers. Tegenwoordig worden de loopfietsen voor jonge kinderen gebruikt als oefenmiddel, zoals loopfiets 1 jaar of loopfiets 2 jaar van Fietsie. De derailleur uitvinding werd gedaan in 1937. Dit werd verder uitgewerkt door een Italiaans bedrijf in 1949. Na veel prototypes te hebben van een achter derailleur ging in 1953 de productie van de derailleurs van start. Na succes in de jaren 70 kwamen er steeds meer bedrijven, bijvoorbeeld Japanse firma’s, naar Europa.

Derailleur onderhouden

Als je een derailleur gaat onderhouden voor een langer gebruik van je fiets is het handig om te weten wat hiervoor allemaal nodig is en wat je moet doen. Een voorderailleur kan je het beste reinigen tegelijkertijd met alle kettingbladen. Deze bevinden zich zowel voor als achter en zien eruit als een ketting en tandkransjes. De voorderailleur kun je het beste reinigen met een doek, reinigingsvloeistof of ontvetter en een borstel. Wrijf ook naderhand de derailleur weer goed droog. De achter derailleur maak je schoon door de 2 schroeven in de derailleurarm los te draaien, zodat je de derailleurwieltjes eruit kunt halen. Laat deze even weken in een ontvetter of reinigingsvloeistof . Terwijl deze onderdelen liggen te weken kan je de arm en de andere onderdelen met een borstel en een doekje schoonmaken. Ook hier geldt dat alles goed afgedroogd moet worden.

Meer weten over versnellingen? Lees dan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *