Categorieën
Financieel

Definitie van doorlopend abonnement

Inhoudsopgave

Een doorlopend abonnement is een terugkerende dienst of een product. Hier betaalt een consument of bedrijf dan ook voor. Deze betaling vindt dan ook per periode plaats. Het grote verschil met een niet doorlopend abonnement is dat een niet doorlopend abonnement stopt. Dit zal gebeuren na de aangeven datum. Het niet doorlopende abonnement zal dan ook van te voren al kunnen/worden voldaan door de gebruiker. Zo zie je bijvoorbeeld dat het hele bedrag dan dus van te voren al wordt betaald. Het doorlopende abonnement verschilt hier dus erg van. Dit abonnement heeft dus eigenlijk geen einddatum waardoor het eigenlijk door kan lopen tot in het oneindige. Dit zorgt er dus voor dat mensen dan ook kunnen vergeten dat dit abonnement dus dan ook loopt. Met als gevolg dat zij dus zonder dat zij het door hebben blijven betalen.

Sportscholen

Bij veel sportscholen zoals de Basic Fit of de Fit For Free zie je dat veel mensen een doorlopend abonnement hebben. Het grootste gedeelte van de mensen sport misschien maar één keer per maand of zelfs nog minder. De kosten die mensen maken tegenover de kosten die een sportschool maakt zijn dan niet eerlijk verdeeld. Het is namelijk vaak zo dat men minimaal vier keer zou moeten sporten om uit de kosten te komen als consument. De sportscholen leven dus eigenlijk op deze minder actieve of zelfs inactieve leden. Deze betalen en nemen dus weinig tot niets af. Het verdienmodel van een sportschool is dan ook om zoveel mogelijk mensen te werven. Dit zie je dan bijvoorbeeld door van die acties waarbij je een tas krijgt als je lid wordt. Daarnaast natuurlijk ook de kortingsacties waarbij je de eerste 3 maanden voor maar 10 euro per maand sport. Het doorlopende abonnement zorgt er dan dus voor dat de sportschool toch uit zijn kosten komt.

Libelle opzeggen

Een ander voorbeeld is de Libelle. Dit tijdschrift heeft ook een doorlopend abonnement. Het gevolg hiervan is dat mensen het tijdschrift soms willen opzeggen maar het elke keer vergeten. Door de Libelle op te zeggen bespaart men namelijk geld wat weer kan worden uitgegeven aan andere dingen. Zeker nu in tijden van Corona kan het verstandig zijn om te bekijken welke abonnementen echt nodig zijn en welke niet. Toch kan het dan vervolgens moeilijk zijn om bijvoorbeeld de Libelle op te zeggen. Bedrijven maken dit soms namelijk extra moeilijk om mensen zo zolang mogelijk aan zich te binden