Categorieën
Financieel

Definitie van een bookmaker

Inhoudsopgave

Gokken en weddenschappen plaatsen is al iets dat al duizenden jaren wordt gedaan.
Voor Christus deden ze dit nog met takken en steentjes, vervolgens met dobbelstenen en daarna organiseerde de romeinen de allereerste loterijen. Het gebeurd dus al een tijdje. Hoewel het meedoen aan weddenschappen en gokpartijen door de jaren heen sterk veranderd is, zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds overeenkomsten.

Afkomst

In Engeland bijvoorbeeld was het erg populair om geld in te zetten op paardenraces. Mensen zetten dan hun geld in op een specifiek paard waarvan ze hopen dat die de race gaat winnen. De ‘gok’ moest wel nog even officieel worden gemaakt. Dit deed men bij een zogeheten bookmaker, ook wel bookie genoemd. Een bookmaker zorgt ervoor dat jij, en alle andere mensen, hun inzet kunnen plaatsen. Meestal bepalen de bookmakers de verhoudingen en de quoteringen. Bookmakers werkte soms voor zichzelf, maar meestal voor een gokkantoor. Je moest dus naar een gokkantoor gaan vóórdat je jouw weddenschap kon plaatsen.

Hoe een bookmaker te werk gaat

Je zou een bookmaker dus kunnen zijn als een tussenpersoon, zij zijn tenslotte degene die het wedden mogelijk maken. Natuurlijk verdienen zij er ook aan, eigenlijk altijd. Het maakt voor een bookmaker dan ook niet uit of jij hebt gewed op winst voor Ajax of een gelijkspel tussen Feyenoord en PSV, zij pakken hun deel hoe dan ook. Dit komt omdat zij hun winst al hebben uitgerekend en de quoteringen, oftewel odds, zo hebben verdeeld dat zij altijd een percentage overhouden. Dit moet wel allemaal volgens te regeltjes van de Nederlandse wet gebeuren, anders is er sprake van fraude.

En hoe gaat dat nu?

Tegenwoordig kun je op verschillende manieren mee doen met een weddenschap. Zo verkopen ze bij tankstations en drogisterijen nog staatsloten, maar kun je er ook wedden op voetbalwedstrijden. Dit Dat laatste gebeurd via Nederlands enige officiële bookmaker: Toto. Toto heeft zich in de laatste jaren eigenlijk ontwikkelt tot een van de grootste online bookmakers van Europa. Online bookmakers zijn gewoon hetzelfde als gokkantoren, maar je regelt alles online.