Categorieën
Gezondheid

Definitie van elastisch therapeutische tape

Inhoudsopgave

Elastisch therapeutische tape is een strip van katoen, waarbij één zijde voorzien is van zelfklevend acrylaat. De tape wordt gebruikt door met name fysiotherapeuten, verbandmeesters en masseurs. Het verschil met normaal sporttape is dat elastisch therapeutische tape rekbaar is. Elastische therapeutische tape noemt men ook wel kinesiotape. Om je huid te beschermen tegen deze tape wordt er soms wel eens tape underwrap aangebracht.

Geschiedenis 

Taping is eind jaren zeventig ontstaan. Kenzo Kase ontwikkelde tape dat hij gebruikte bij chiropraktische behandelingen. Vanaf 1983 is de tape ook commercieel verkrijgbaar, onder de naam kinesiotape. De tape werd populair toen Kerri Walsh de tape op de schouders droeg bij het strandvolleybal op de Olympische Spelen in 2008. 

Verschil met sporttape 

Sporttape is niet rekbaar. Elastisch therapeutische tape is circa 140% rekbaar. Dat is een bewuste keuze, daarmee is het namelijk ongeveer net zo rekbaar als onze eigen huid. Het voordeel van de rekbaarheid van elastisch therapeutische tape is dat de spieren nog wel vrij kunnen bewegen. Terwijl elastisch therapeutische tape net zo goed als sporttape voorkomt dat spieren niet te ver kunnen uitrekken. Bij beide soorten tape kan er sprake zijn van irritatie bij het aanbrengen en verwijderen van de tape. Soms bij sporttape wat meer. Heb je daar last van? Dan kan het helpen om vooraf tape underwrap aan te brengen. Deze tape underwrap is een hele dunne onderlaag vrij van latex, die beschermt tegen irritatie en wrijving tegen de huid. 

Functie 

Elastische therapeutische tape gebruikt men om pijn, belemmeringen en ongemak te behandelen bij het lichaam. Daarbij is er voornamelijk aandacht voor de lichaamsbouw en de spieren. Er zijn allerlei lichamelijke aandoeningen waarbij men gebruik maakt van de tape. Denk aan bijvoorbeeld tape voor de nek bij hoofdpijn, maar ook voor bijvoorbeeld tape bij de voet als nabehandeling bij een blessure. 

Effectiviteit 

Het is omstreden of elastisch therapeutische tape gezondheidsvoordelen oplevert. Het zou volgens een onderzoek in 2015 zo zijn dat bij pijn het gebruik van de tape inderdaad in hoge mate verminderde vergeleken met geen behandeling. Daarentegen was het effect niet groter vergeleken met andere behandelingen die patiënten met chronische pijn in het bewegingsapparaat ondergaan. 

Er circuleren ook verhalen rond over positieve effecten bij het gebruik van kinesiotape bij hooikoorts. Wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt echter.