Categorieën
Flora & fauna

Definitie van etherische olie

Inhoudsopgave

In ieder huishouden zijn verschillende soorten verzorgingsproducten en gezichtsserums te vinden. Van douchegel en shampoo, tot aan make-up en etherische olie. Een ander woord voor etherische olie is vluchtige olie. Etherische oliën wordt vervaardigd uit plantenmateriaal. Het is een mengsel van de vluchtige en aromatische eigenschappen van een bepaalde plant, die kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit deze gewonnen is. Ondanks dat dit mengsel een olie wordt genoemd, bevat het geen vetten. Deze olie kenmerkt zich door vloeibaar te zijn bij kamertemperatuur. Bij verhitting verdampt de olie echter al snel en ontbrand dan ook makkelijk.

Etherische olie en planten

Er kunnen verschillende delen van een plant gebruikt worden om etherische oliën uit te winnen. Denk hierbij aan de vrucht, bladeren, zaden, bloesem, schil, schors of het hout. Een plant bevat meestal niet meer dan 1% aan etherische olie. Ook kan het zo zijn dat verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën bevatten. Zo kun je dus soms meerdere geuren uit één plant halen. Een kruidnagelplant of nootmuskaatboom bevatten wel maar liefst 10% aan etherische oliën.

Een etherische olie is dus als het ware een aromatisch bestandsdeel van een plant. Van alle planten ter wereld is maar 10% in staat om deze vluchtige, aromatische olie te produceren. Ook zijn bepaalde etherische oliën duurder dan andere. Dit komt doordat sommige planten maar een kleine hoeveelheid produceren. Je hebt dan meer planten nodig om dezelfde hoeveelheid te creëren dan voor een plant die relatief veel olie produceert. Een dure olie is bijvoorbeeld rozenolie. Een goedkopere variant is sinaasappelolie. Etherische olie moet niet verward worden met parfumolie, daar parfumolie chemisch is samengesteld om een bepaalde geur na te bootsen.

Naamgeving en winning

‘’Etherisch’’ komt van het Griekse woord ‘’aither’’. Dit betekent letterlijk ‘’lucht van de hemel’’. Naast de naam etherische olie, wordt het ook weleens vluchtige olie of essentiële olie genoemd. Essentieel betekent hier niet in de zin van dat het noodzakelijk is. Het komt van het oud Engelse woord ‘’essence’’ dat hier extract betekent.

Vluchtige olie wordt op verschillende manieren aan een plant onttrokken. Je kunt het doen via stoomdestillatie, maar ook via persing, droge distillatie, vloeistofextractie, waterdestillatie en enfleurage.