Categorie├źn
Geen categorie

Definitie van factory lacing

Inhoudsopgave

Weet jij al wat factory lacing is? Deze term wordt vooral gebruikt onder sneakerliefhebbers. Bij bijna alle schoenen zitten veters als je deze gaat komen. Soms zitten er zelfs extra veters bij. Factory lacing zijn de originele veters die bij je nieuwe sneaker worden geleverd.

Soorten veters

Je kan veters indelen in twee groepen, ronde veters en platte veters. De meeste veters hebben een effe kleur, zoals zwart of wit, maar je hebt ook veters in talloze andere kleuren en zelfs met patronen. Veters worden verkocht in verschillende lengtes. Bij factory lacing hoef je er niet naar de lengte van de veters te kijken. Wanneer je zelf losse veters gaat kopen let je op het aantal gatenparen waar de veters doorheen moeten worden geregen. Bij twee gatenparen heb je een veterlengte nodig van 45 centimeter. Bij drie gatenparen een veterlengte van 45 tot 60 centimeter. Bij vier gatenparen moet de veterlengte 60 centimeter zijn en bij 5 gatenparen 75 centimeter.

Materiaal

Niet alle schoenveters zijn voor alle toepassingen geschikt. De meeste schoenveters zijn van katoen gemaakt. Het nadeel van katoenen veters, is dat de veters veel vocht opnemen. De veters zijn hierdoor een stuk lastiger te strikken of los te maken. Voor wandelschoenen wordt daarom vaak gebruikt gemaakt van nylon veters. Het metalen eindje aan je veters wordt ook wel de aglet genoemd. De aglet zorgt ervoor dat de veter niet gaat rafelen en maakt het gemakkelijker om de veter te rijgen. Het metalen eindje kan ook van plastic zijn gemaakt.

Zo goed als nieuw

We willen altijd alles zo lang mogelijk nieuw houden en iets er zo goed en mooi mogelijk uit laten zien. Veters kunnen na een tijdje erg smerig worden door regen of vuiligheden. Gelukkig is het niet zo lastig om je veters er weer als nieuw uit te laten zien. Laat de veters in een sopje voor fijne was weken. Laat het sopje 10 tot 20 minuten intrekken. Spoel de veters daarna uit en laat ze hangend drogen. Gebruik geen bleek, want dit kan de veters beschadigen.

Veters kun je dus heel gemakkelijk weer schoon krijgen, maar hoe zit het met je sneakers? Ook je sneakers kunnen al snel slecht uitzien. Ze gaan kapot of er zitten vlekken en vuil in. Veel mensen vinden hun sneakers schoonmaken een hele opgave. Je kan sneakers schoonmaken door ze in de wasmachine te gooien, maar hier worden de schoenen niet bepaald mooier van.