Categorieën
Geen categorie

Definitie van HEPA

Inhoudsopgave

HEPA is een afkorting van high-efficiency particulate air. Een HEPA-filter wordt gebruikt in stofzuigers. Het is een hulpmiddel in een luchtledige ruimte, dat de negatieve deeltje in het systeem houdt en deze vervangt door lucht waaruit de allergenen en schadelijke deeltjes al zijn verwijderd. Vooral voor mensen met allergieën is een HEPA-filter van belang. Sommige stofzuigers blazen namelijk net zoveel stof de lucht in als dat ze opzuigen.

Stofzuiger met stofzak

Voor de mensen die een stofmijtallergie hebben kan stofzuigen een nachtmerrie zijn. Ze kunnen alleen hun allergische klachten verminderen door de juiste stofzuiger te gebruiken. Wanneer je een stofzuiger met stofzak gebruikt zitten de stofmijten en -eitjes, die voor een allergische reactie zorgen in het opgezogen stof. Doordat de stof in de stofzak is opgevangen kom je niet in aanraking met de stof. Je gooit het stof samen met de stofzak weg. Als je voor een afgesloten stofzuigerzak kiest wordt het contact met stof en vuil helemaal tot een minimum beperkt. Bij Miele kun je stofzakken krijgen die automatisch sluiten. Bij een stofzuiger zonder zak is het onmogelijk om niet in contact te komen met het stof en vuil. Er zijn merkloze stofzakken te verkrijgen, maar ook stofzakken van een merk.

Welke stofzuiger is geschikt?

Niet alle stofzuigers zijn geschikt voor mensen die allergisch zijn voor stofmijten. Het is slim om te kiezen voor een stofzuiger met stofzak en een HEPA-filter of waterfilter. Wil je kind ook stofzuigen? Koop dan een speelgoedstofzuiger, die het geluid van een echte stofzuiger maakt, maar niet echt zuigt. Een speelgoedstofzuiger maakt het geluid van een echte stofzuiger door de confetti die erin zit.

Goede filters

Je hebt een goede stofzuiger in huis als deze het opgezogen stof binnen de stofzuiger houdt en alleen de stofvrije lucht uitblaast. Om een lage stofuitstoot te creëren begin je met goede filters.

De stofdeeltjes die door de stofzak of voorbij het stofreservoir zijn gekomen worden tegengehouden door het motorfilter. De stofdeeltjes kunnen de motor beschadigen, wat ervoor zorgt dat de stofzuiger niet goed zuigt. Bij sommige stofzuigers moet je het motorfilter schoonmaken, bij andere stofzuigers moet je het filter vervangen zodra die vol zit met vuil. Het uitblaasfilter houdt de kleinste stofdeeltjes tegen die door en langs de motor zijn gekomen. Je vindt het filter voor het rooster waar de opgezogen lucht weer naar buiten wordt geblazen. Ook dit filter moet je met regelmaat schoonmaken of vervangen. Veel stofzuigers hebben een HAPA-filter als uitblaas- en als motorfilter. De HEPA-filters zijn te herkennen aan het frame met hele kleine rasters. De HEPA-filters hebben codes, hoe hoger het nummer, hoe fijner het filter is en hoe beter de lucht gefilterd wordt. De waterfilter, misschien niet zo bekend, maar wel heel goed tegen allergieën. De vuile luchtstroom gaat hierbij door een reservoir met water. De stofdeeltjes worden vastgehouden door het water.