Categorie├źn
Geen categorie

Definitie van HIIT (high intensity interval training)

Inhoudsopgave

HIIT is een strategie die bedoeld is om prestaties te verbeteren door middel van korte trainingssessies.

Wat is HIIT?

High Intensity Interval training heeft een zeer goede invloed op het metabolisme en de vetverbranding, ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van relatief korte cardio training.

Zo ziet een HIIT trainingssessie eruit

Je kunt kiezen om High Intensity Interval Training, bijvoorbeeld in Rotterdam te nemen. In dit geval ga je met je personal trainer in Rotterdam aan de slag. Je zult dan een trainingssessie hebben van 10 tot 30 minuten. Deze sessie kan je op verschillende manieren uitvoeren. Over het algemeen zal een training beginnen met een warming up, gevolgd door een aantal oefeningen die je achter elkaar in intervallen uitvoert.

De intervallen zullen verschillen tussen de 10 seconden en 5 minuten, op hoge intensiteit. De rustmomenten kunnen bestaan uit actieve rust, dit wil zeggen dat je op een lage intensiteit door traint, of complete rust. De training wordt vervolgens afgesloten met een cool down.

Waarom HIIT?

Het grote voordeel aan HIIT is dat het binnen een kortere tijd meer resultaten oplevert, dan bijvoorbeeld een uurtje cardio. Onderzoek heeft aangetoond dat HIIT tot wel 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Waar is HIIT goed voor?

 • Vetverbranding
  Zoals hierboven al is genoemd, is het tot wel 50% effectiever in het verbranden van vetweefsel.
 • Hart en longen
  HIIT kan je hart versterken, door het verhogen van je hartslag tijdens de intense trainingen.
 • After burn
  Je lichaam zal zelfs na een training vet blijven verbranden. Na je training blijft je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd, waardoor voedingsstoffen worden omgezet in energie.
 • Insuline
  Uit onderzoek is gebleken dat HIIT de insuline gevoeligheid verhoogt. Naast afvallen zorgt dit er ook voor dat je suikers minder snel omzet in vet.
 • Minder honger gevoel
  HIIT heeft een positieve invloed op de hormoonbalans en zal het hormoon dat ervoor zorgt dat jij een honger gevoel krijgt, verminderen.

Nadelen van HIIT

De nadelen aan High Intensity Interval Training, is dat je sneller een blessure kunt krijgen of je lichaam over de limiet traint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *