Categorie├źn
Huis & tuin

Definitie van lumen

Inhoudsopgave

Bij de aanschaf van nieuwe lampen ben je het woord lumen vast wel eens tegengekomen. Vroeger werd de lichtsterkte uitdrukt in watt. Maar dat was in de tijd dat men nog veel gloeilampen gebruikte. Tegenwoordig worden gloeilampen niet meer gebruikt en sterft het woord watt ook langzaam uit. In plaats daarvan wordt nu het woord lumen gebruikt om de lichtsterkte aan te duiden. Maar hoe weet je dan precies hoeveel lumen je nodig hebt in je ruimte?

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Op de verpakking van de lamp staat beschreven hoeveel lumen de lamp is. Dit is dus de lichtsterkte van de lamp. Lumen is de eenheid waarmee de lichtstroom wordt aangeduid. Per ruimte verschilt het hoeveel licht je er nodig hebt. Boven je bureau heb je bijvoorbeeld meer licht nodig dan bijvoorbeeld in de slaapkamer. In de slaapkamer hebben de meeste mensen liever een warme, zachte lamp die niet te fel schijnt. Met 800 lumen kan je makkelijk een hele kamer verlichten. Dus als dit niet nodig is, ga je voor minder lumen. Met andere woorden: hoe meer lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Een lamp van 200 lumen kan je goed in de slaapkamer hangen of een plek waar niet heel veel licht nodig is. In de keuken kan je misschien beter voor de 800 lumen gaan. Dit is een plek waar veel licht handig kan zijn.

Sfeerverlichting met ambileds

Het is niet altijd gewenst dat een kamer volledig verlicht is. Veel mensen kiezen tegenwoordig dan ook voor ambileds. Ambileds geven een mooie sfeerverlichting voor iedere kamer. Ze zijn erg populair omdat ze erg energiezuinig zin. De lumen van deze lampen liggen ongeveer tussen de 40 en 100 lumen. Je hebt ze in alle kleuren die je maar kan wensen. Ze kunnen maar liefst 16 miljoen kleuren tonen! Met deze kleuren kan de lamp meer dan 350 verschillende combinaties maken van kleuren. Dus je kan wel voorstellen dat deze lampen de perfecte sfeer in je ruimte kunnen weergeven. Dus ben je op zoek naar mooie sfeerverlichting die ook nog eens energiezuinig is? Ga dan voor ambileds!