Categorieën
Eten & drinken

Definitie van mangistan

Inhoudsopgave

De mangistan is een langzaamgroeiende boom met een dichte piramidale kroon, de schilferige schors van de mangistan heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. De vrucht die aan deze boom groeit, dus de mangistan is zo groot als een tomaat en aan het steeltje van de vrucht zitten vier kelkblaadjes. De mangistan is ook beter bekend als de koningin der vruchten. Deze vrucht is een bes dat even groot is als een kleine sinaasappel. Andere benamingen voor deze vrucht zijn: mangostan, mangoestan of mangosteen.

Afkomst

De koningin der vruchten is een vrucht dat alleen maar in Zuidoost-Azië, delen van tropisch Amerika en tropisch Afrika geteeld wordt. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Maleisië, wetenschappelijk wordt het Garcinia mangostana genoemd.

Smaak

De mangistans zijn friszoet van smaak en kunnen je doen denken aan een combinatie van aardbeien en druiven. Het vruchtvlees, met andere woorden het eetbare gedeelte van de vrucht is makkelijk te verdelen in partjes.

Hoe bewaren en gebruiken?

De mangistan kun je niet voor een lange tijd behouden, de behoudsbaarheidsduur is 1 tot 2 dagen en dit het best op kamertemperatuur.

De mangistan maakt vaak een lange reistijd mee, vooral als het naar Europese landen getransporteerd moet worden. Doordat de vrucht lang onderweg is wordt de schil van de mangistan harder, daarom is het aangeraden om de vrucht met een scherp kartelmes rondom in te snijden. Je verwijdert vervolgens het bovenste japje van de schil en haalt het vruchtvlees eruit.

Aankoop

Niet iedereen is bekend met de mangistan en weten dus niet hoe je het best een mangistan uitkiest. Waar je op kunt letten tijdens de aankoop is de gaafheid, een mangistan hoort er gaaf uit te zien. Deuken en vlekken op de schil kunnen wijzen op bederf van de vrucht, hier moet je zeker rekening meehouden. Koop de mangistans zeker rijp, want deze vruchten rijpen niet na. Let dus ook op wanneer je fruit wil bestellen, dat de vruchten goed gekozen worden.

Nog een nuttig weetje is dat je de koningin der vruchten het hele jaar door kunt verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *