Categorie├źn
Geen categorie

Definitie van martial arts

Inhoudsopgave

Sporten als judo, karate, maar ook worstelen en boksen vallen onder de term vechtkunst. Vaak wordt vechtkunst ook aangeduid met de Engelse term martial arts. Onder deze term vallen ontzettend veel verschillende sporten, welke allen onder te verdelen zijn in andere groepen. Bij vechtkunst nemen in de regel twee vechtsporters het tegen elkaar in een sportieve competitie. Waar winnen of verliezen de basis is, zijn persoonlijke ontwikkeling en mentale groei ook van belang bij vechtkunst.

Geschiedenis

Met vechtkusten wordt er te allen tijde berust op fysieke kracht of middelen om een tegenstander te kunnen verslaan. Tegelijkertijd dient de vechtsporter zichzelf te verdedigen tegen een fysieke aanval. De eerste tekenen van vechten dateert uit het eerste millennium voor Christus. Het hoogtepunt van martial arts was in de 6e eeuw voor Christus, toen een culturele wisseling tussen India en China plaatsvond. Indische technieken werden hierbij aan China overgedragen, net als dat Chinese technieken werden overgedragen.

In Europa zijn de eerste sporen van vechtkunst te zien bij de Oude Grieken. Zo maakten de sporten worstelen en boksen, zoals we deze nu kennen, deel uit van de antieke Olympische Spelen. Gevechtsporten met wapens waren met name in opgang in de Europese middeleeuwen. Uit deze periode zijn nog vele handleidingen te vinden die gaan over het omgaan met zwaard en schild.

Groepen binnen de vechtkunst

Als het gaat over martial arts, dan vallen hier een aantal zogeheten groepen onder. In deze groepen gaat het om de manier waarop er gevochten wordt.

  • Slag

Slag staat voor de slag- en traptechnieken die toegepast worden binnen de vechtsport. Hierbij vechten de sporters door middel van hun armen en benen. Voorbeelden hiervan zijn karate, boksen en taekwondo.

  • Worstelen

Deze sporten vinden vaak plaats op de grond, waarin de nadruk ligt op het vastgrijpen en neerleggen van de tegenstander. Dit wordt uitgevoerd door middel van werptechnieken en worpen. Door middel van houdgrepen of wurgingen, is het doel om de bloedtoevoer naar de hersenen af te snijden. Martial arts die behoren tot het worstelen zijn judo, Braziliaans jiu jitsu en greco-romaans worstelen.

  • Wapens

Als laatste groep bestaan er vechtkunsten waarmee men met wapens vecht. Hierbij is het de bedoeling om door middel van het wapen de tegenstander te verslaan. Hiervoor worden verschillende wapens gebruikt zoals een stok, maar ook zwaarden en schilden. Voorbeelden van wapen vechtkunsten zijn schermen en kendo.

Verder zijn er ook zogeheten mixed martial arts (MMA), waarbij er verschillende vechtkunsten samengevoegd worden. Bij MMA zijn een aantal factoren uit verschillende sporten samengevoegd. Zo bestaat MMA uit vormen van kungfu, jiu jitsu maar ook uit worstelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *