Categorieën
Geen categorie

Definitie van mengpaneel

Inhoudsopgave

Wat is een mengpaneel

Een mengpaneel (of mengtafel) is een soort apparaat waarmee zowel audio- als videosignalen van verschillende soorten bronnen gemixt kunnen worden tot handelbaar eindresultaat. Mengpanelen worden bediend door een DJ of geluidstechnicus.

Soorten mengpanelen

Als je kijkt naar de basis, bestaan er vier verschillende soorten mengpanelen.
De eerste is een Dj-mixer, deze wordt gebruikt om in een discotheek, kroeg, of op een festival plaatjes in elkaar over te laten lopen. Op deze manier creëer je een soepele manier van overgang, in plaats van het steeds abrupt eindigen van een nummer om daarna een nieuwe vanaf het begin af te laten spelen. Om een voorbeeld te geven, pakken we het festival Solar in Roermond. Bij de dj-booth op de podiums bevinden zich mengpanelen die de DJ’s gebruiken om een leuke interactieve set neer te zetten voor het publiek. Deze apparatuur zal waarschijnlijk geleverd zijn door het team die gespecialiseerd is in licht en geluid in Roermond.

Een tweede soort is een radiostudiomixer. Deze heeft dezelfde soort functies als een dj-mixer, maar is net iets uitgebreider. Dit soort mengpaneel zul je vooral terug vinden in een radiostudio. Met dit apparaat kun je ervoor zorgen dat nummer in elkaar overlopen en dat er niet een duidelijk pauze tussen zit. Ook zit er een microfoon aangesloten, waarmee er gepraat kan worden tijdens een radio-uitzending.

Een derde soort is een livetafel. Dit is een erg uitgebreid mengpaneel die ervoor zorgdraagt dat bands live versterkt kunnen worden. Zo kunnen er bepaalde geluiden versterkt worden in een nummer.

De laatste soort is een studiotafel, deze heeft veel overeenkomsten met een livetafel. Echter beschikt een studiotafel vaak over meer meters en hoofdtelefoonaansluitingen. Achter de master van de studiotafel is er nog een extra volumeregeling die ervoor zorgt dat het signaal naar de speakers makkelijk kan worden aangepast. De masteruitgang van een studiotafel is 0 dBu (dit is de maximaal te verwerken sterkte in een audioland). Ook bieden veel van de studiotafels de mogelijkheid om het opgenomen signaal tijdens het opnemen te beluisteren.

Waar vind je een mengpaneel?

Mengpanelen zijn bij verschillende soorten zaken te verkrijgen, maar je kunt het beste naar een zaak gaan waarvan je zeker weet dat ze gespecialiseerd zijn in licht en geluid. Om even terug te komen op voorbeeld van Solar. Zo een groot festival, maar zeker ook radiostations en clubs zullen een zaak zoeken die gespecialiseerd is in licht en geluid in Roermond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *