Categorieën
Eten & drinken

definitie van Michelinster

Wanneer je bij een restaurant gaat eten met een Michelinster, weet je zeker dat je een culinair hoogstandje kan verwachten. Een restaurant kan er een hebben, twee of zelfs drie. Maar waar komt het fenomeen van de Michelinster nou vandaan?

Veel mensen zien de Michelinster als de bijbel van het lekkere eten. De Michelinster is geïntroduceerd in 1900 door banden fabrikant ‘’Michelin’’. De oorspronkelijke bedoeling was om goede restaurants te beoordelen, zodat Franse automobilisten wisten wat de fatsoenlijke plekken waren om te eten en te slapen.

Drie Michelinsterren zijn lastig te bemachtigen. Wereldwijd zijn er ongeveer 100 restaurants die 3 sterren bezitten. Maar wat heeft een restaurant nou nodig om over z’n Michelinster te schikken? En wat is nou precies het verschil tussen een, twee of juist drie sterren?

Michelin heeft een aantal horeca- en hospitalityexperts die (anoniem) naar een restaurant gaan, hier hun avond invullen en betalen voor hun maaltijd en drankjes. Doordat dit anoniem gebeurd, is het personeel niet op de hoogte van de experts. Hierdoor kan er niet op voorbereid worden.

Er wordt gekeken naar de volgende 5 criteria:
– Kwaliteit van de gebruikte producten.
– De gebruikte kook- en smaak technieken.
– Het kenmerk van de chefs.
– Prijs / kwaliteit verhouding.
– De consistentie van de kwaliteit.

De betekenis van de sterren

Eén ster: Keuken van hoge kwaliteit, een stop waard.
Twee sterren: Uitstekende keuken, een omweg waard.
Drie sterren: Uitzonderlijke keuken, een reisbestemming waard.

Een Michelinster is een echte presentatie voor een chef-kok, maar deze is toch echt bedoeld voor de consument.

In 1997 is ook de Bib Gourmand-oorkonde geïntroduceerd. Dit is wat minder bekend als de Michelinsterren, maar geldt als blijk voor goedkeuring voor ‘’vriendelijke etablissementen die goed eten serveren tegen een redelijke prijzen’’.

Dit betekent niet dat Michelin gerechten duur moeten zijn! In Singapore is het mogelijk om bij een eenvoudig restaurant rijst met kip te eten dat is gewaardeerd met een Michelinster. Reis je echter liever niet zo ver af voor een lekkere maaltijd, maar eet je liever in privé sferen? Dan is chef aan huis Groningen ook een goed alternatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *