Categorieën
Eten & drinken

Definitie van mise-en-place

Inhoudsopgave

Letterlijk vertaald betekend mise-en-place ‘’op zijn plaats gezet’’. De therm komt uit Frankrijk. Onder mice-en-place verstaan we de voorbereidende werkzaamheden in de keuken. Dit kan van alles betekenen. Het kan het klaarzetten van de spullen zijn die nodig zijn om gerechten te bereiden, maar het kan ook in horecazaken gebruikt worden. Er zijn geen regels over hoe een mice-en-place lijst moet uitzien, maar je kan wel zelf nagaan welke taken er nodig zijn om de keuken of het restaurant optimaal te laten functioneren.

Mice-en-place in de keuken

Bij mise-en-place in de keuken kan gedacht worden aan het afbakken van brood, maar ook het voorsnijden van groenten en andere etenswaren. Tijdens de rustige momenten wordt het voorbereidende werk gedaan, zodat men zich daar tijdens drukke momenten geen zorgen over hoeft te maken. Een goed mice-en-place bepaald grotendeels de kwaliteit. Elke chef-kok wil natuurlijk dat alle gerechten die de keuken verlaten perfect zijn. Een strakke planning is hierbij van belang. Ook een kok aan huis zal er alles aan doen om de mice-en-place op orde te hebben. Het zou namelijk vervelend zijn als hij merkt dat tijdens het koken bepaalde ingrediënten of materialen missen.

Mice-en-place in de horeca

Buiten de keuken is een mice-en-place ook belangrijk. Je moet bijvoorbeeld op tijd je producten inkopen en de voorraad bijhouden die je nog hebt. Daarnaast moeten er op de vloer ook een aantal taken uitgevoerd worden. Het klaarleggen van het bestek of het decoreren van de zaal kunnen onderdeel zijn van de mice-en-place. Ook de keukenhulpen worden niet vergeten als het gaat om mice-en-place. Zij moeten zorgen dat iedereen goed en snel kan doorwerken. Ze moeten opletten dat de borden op tijd klaar staan en op de juiste manier worden opgemaakt. Er bestaat geen perfecte mice-en-place lijst. Dit omdat elke keuken en elk restaurant anders is. Het keukenpersoneel zorgt er zelf voor dat de taken goed verdeeld worden en dat iedereen weet wat ze moeten doen.