Categorieën
Geen categorie Huis & tuin

Definitie van monokristallijn zonnepanelen

Inhoudsopgave

Monokristallijn zonnepanelen zijn zonnepanelen die slechts een siliciumkristal hebben, die de basis vormt voor de zonnecellen in de panelen. De monokristallijn zonnepaneel zijn verreweg de meest populaire zonnepanelen van dit moment. Dit komt omdat deze zonnepanelen een hoger rendement hebben dan de andere zonnepanelen op de markt, doordat ze maar een siliciumkristal hebben. Deze zonnepanelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn. Bij andere soorten zonnepanelen bestaat de basis uit meerdere onregelmatige op elkaar aansluitende siliciumkristallen.

Kosten en kenmerken

De monokristallijn zonnepanelen zijn dus de meest populaire zonnepanelen van dit moment, maar ze zijn ook een aantal tientjes duurder dan bijvoorbeeld de polykristallijn zonnepanelen. De prijs van een enkel paneel ligt tussen de €200 en de €275 euro. Als je er dan ook nog eens voor kiest om die panelen te laten installeren, dan ligt de prijs per paneel inclusief de aansluitingskosten al gauw tussen de €650 en de €750 euro. Daar in tegen is de levensduur van de monokristallijn zonnepanelen wel ideaal, want ze gaan 25 tot 30 jaar mee. Deze zonnepanelen zijn geschikt voor kleine daken en direct zonlicht.

De voor- en nadelen

De monokristallijn zonnepanelen zijn niet voor niets zo populair op dit moment. Je kunt er namelijk meer voordelen aan geven dan nadelen.

Voordelen:

  • Het rendement van deze zonnepanelen is hoger dan die van alle andere zonnepanelen die er op dit moment op de markt zijn. Sommige leveranciers verkopen ze zelfs met een rendement van bijna 23 procent.
  • Deze zonnepanelen zijn een uitstekende keuze als je een klein dak hebt, maar een zo hoog mogelijk rendement wilt genereren.
  • Met deze zonnepanelen verlies je de minste rendement ten opzichte van andere zonnepanelen als je dak in de volle zon staat.
  • Deze zonnepanelen worden vaak gekozen, omdat ze vaak worden gezien als mooier dan de andere zonnepanelen. Ze hebben namelijk altijd een donkere kleur en het grote voordeel is dat ze in zwart kunnen worden uitgevoerd, zonder aluminiumframe. Hier wordt dan ook erg vaak voor gekozen, want doordat dit aluminiumframe er niet om zit zullen ze veel minder opvallen.

Nadelen:

  • Deze zonnepanelen zijn duurder dan andere zonnepanelen die er op dit moment op de markt zijn. Dit zal ongeveer tussen de €50 en de €100 euro meer zijn per paneel.
  • Als deze zonnepanelen worden geproduceerd komt er meer restafval vrij. Dit is dus een milieuonvriendelijkere keuze dan als je kiest voor bijvoorbeeld de polykristallijn.

Passen deze panelen bij jou?

Je kunt het beste kijken met jouw leverancier of deze zonnepanelen bij je passen. Je zult samen met je leverancier zonnepanelen vergelijken om zo tot de beste keuze te komen. Er wordt gekeken naar de situatie op je dak, maar in 9 van de 10 gevallen kun je deze zonnepanelen laten plaatsen. Deze panelen zijn namelijk erg geschikt voor daken met een beperkt oppervlak. Het verschil in prijs met andere zonnepanelen is dan ook minder erg, omdat je er ook minder nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *