Categorieƫn
Huis & tuin

Definitie van PFOA

Inhoudsopgave

PFOA staat voor perfluoroctaanzuur (perfluorooctanoic acid) en is een door mensen gemaakte chemische stof. De stof komt niet van nature in het milieu voor en bestaat dus enkel door ons. Deze chemische stof wordt vaak gebruikt om de oppervlakten van producten te beschermen. Er wordt een laagje PFOA aan bijvoorbeeld tapijten of pannen toegevoegd. Voor stoffen producten vormt PFOA een coating waardoor het materiaal minder snel slijt. Echt een beschermlaag dus. Bij pannen wordt PFOA toegevoegd om zo een anti-aanbak laag te creƫren. Op dit moment geldt er een verbod op de productie van PFOA, maar is de stof wel nog te vinden in verschillende gebieden. Dit komt door de productie en afval van PFOA bevattende producten.

Verbod op PFOA

Vanwege het feit dat de stof PFOA zeer slecht kan zijn voor mensen is het gebruik is het gebruik van de stof vanaf 2020 verboden. In 2013 werd al eerder de stof gereguleerd onder een regelgeving. Dit wil zeggen dat men het gebruik van deze stoffen al eerder probeerde te verminderen. Op dit moment worden de stoffen nog op verschillende plekken in het land gevonden. Deze plekken worden PFOA gebieden genoemd. Binnen deze gebieden wordt extra secuur omgegaan met de grond. Dit om te voorkomen dat de stof wordt verspreid.

PFOA-gebieden

Het RIVM heeft verschillende gebieden aangetoond waarin veel van deze stof te vinden is. Het is noodzakelijk deze gebieden zo veel mogelijk te vermijden. Hier gelden regels en voorschriften voor die vooral van toepassing zijn als men een grondafval container gaat huren. Een grondafval container huren is namelijk duurder wanneer de grond binnen een PFOA-gebied valt. Dit heeft te maken met de verwerking van het afval. Om deze reden zitten er dan ook andere tarieven aan een grondafval container huren. Het is ten alle tijden noodzakelijk goed na te gaan of het gebied onder een PFOA-gebied valt. Binnen deze gebieden wordt er rekening gehouden met het concentratie gehalte van de PFOA. Een gebied is een PFOA gebied wanneer er meer dan 0,0000025 van het gewicht bestaat uit de PFOA stof. Deze metingen worden gedaan door de gemeente om zo duidelijke grenzen van PFOA-gebieden in kaart te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *