Categorie├źn
Geen categorie

Definitie van pneumatisch

Inhoudsopgave

Pneumatische techniek, oftewel pneumatiek, is een speciale techniek. Deze techniek gebruikt gassen die onder hoge druk tegen elkaar geperst worden om zo een onderdeel of systeem te laten draaien. Pneumatische techniek bestaat al eeuwen lang en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Pneumatiek heeft dus alles te maken met lucht die onder hoge druk word gestuurd om voor beweging te zorgen. Je ziet deze techniek vaak terug in de bouw- of werkbouw sector. Veel machines en werktuigen draaien om pneumatische techniek. Tegenwoordig heb je ook pneumatisch gereedschap dat veel effici├źnter te gebruiken is dan regulier gereedschap.

Hoe het in zijn werk gaat

Je kunt pneumatische techniek het beste tot zijn recht laten komen door een gesloten systeem te gebruiken. Dit houdt in dat er geen lucht bij het systeem zelf kan komen. Op het moment dat er dingen kapot gaan in het systeem, denk aan slangen of draden, dan kan er niet genoeg luchtdruk worden uitgeoefend om het gewenste resultaat te behalen.

Zoals eerder vermeld wordt er bij pneumatiek gebruik gemaakt van perslucht. Om die perslucht fatsoenlijk aan te sluiten op de slangen kun je verschillende methodes gebruiken. Hoe die lucht bij elkaar word gedrukt? Dat kom door een compressor. Deze kan een bepaald aantal bar aan luchtdruk produceren. Deze compressor is op zijn beurt weer verbonden aan een ventiel (of meer). Ventielen zijn ontzettend belangrijk is deze opbouw. Zij bepalen namelijk welke slangen lucht krijgen en welke niet. Verder zijn zij ook verantwoordelijk voor de hoeveelheid druk die er geleverd wordt.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van pneumatiek?

Uiteraard zitten er veel voordelen aan pneumatiek. Ten eerste is het een techniek die al eeuwen oud is en nog steeds werkt, en ten tweede heeft het zich verder ontwikkelt in pneumatisch gereedschap en nog veel meer. Over het algemeen is pneumatische techniek goedkoop.

Het grootste nadeel is dat het een hoop kabaal maakt. Je hebt constant sissende geluiden om je heen. Daarnaast kom het vrij vaak voor dat de slangen kapot gaan en vervangen moeten worden.