Categorieën
Internet & telefonie

Definitie van telecom

Inhoudsopgave

We hebben allemaal wel eens gehoord van telecom, maar waar staat telecom precies voor? Wij gaan het je uitleggen. Laten we beginnen bij de naam. ‘Tele’ is een Grieks woord dat voor ‘ver’ staat, in combinatie met het woord ‘communicare’ dat vanuit het Latijns vertaald is naar ‘mededelen’. Samen duid het dus op communiceren op een grote afstand. Telecom ook wel telecommunicatie is een verzamelnaam voor verschillende communicatietechnieken. Een voorbeeld hiervan zijn mededelingen of informatie op afstand verzenden. Een van de kenmerken van telecom is dat de boodschap niet fysiek is en dus ook niet tastbaar is. Bij telecom praten we dus niet over een brief of kaart. In plaats daarvan maakt men gebruik van andere communicatiemiddelen. Benieuwd naar deze communicatiemiddelen? Lees dan gerust verder!

Communicatiemiddelen

Als we telecom horen denken we vrij snel aan een telefoon of smartphone. Dit is ook de bekendste vorm van telecom die wij kennen. Echter zijn er naast de telefoons ook nog andere communicatiemiddelen die bij het begrip telecommunicatie horen. Veel bedrijven die in deze branche werken hebben telecom ook in hun naam verwerkt zodat men kan afleiden dat dit een winkel in de telecom branche is. Terugkomend op de communicatiemiddelen. Onder telecommunicatie verstaan we ook radio, tv en internet. Een voorbeeld van een telecom bedrijf is Base. Base bied bijvoorbeeld voor particulieren verschillende telecom services die zij kunnen gebruiken. Echter is de klantenservice base ook een vorm van telecom. Dit komt omdat klantenservice base niet tastbaar is, maar toch wel informatie verstrekt aan particulieren door middel van internet. Voor sommige manieren van telecommunicatie is er een draad nodig die helpt bij het transporteren van de informatie. Hedendaags kan dit echter op veel manieren al draadloos. Neem als voorbeeld draadloos internet. Ook wel bekend als Wi-Fi. De communicatiemiddelen binnen telecom worden steeds verder ontwikkelt. Hierdoor zijn er steeds meer mogelijkheden.

De manier van transport

Zoals benoemd kan telecommunicatie via kabels informatie verzenden. Dit kan ook op verschillende manieren. Door gebruik van kabels worden elektriciteit als hulpmiddel gebruikt om de informatie te transporteren. Daarnaast is er ook nog glasvezel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van licht. Naast glasvezel en kabel kan er ook gebruik gemaakt worden van radiogolven. Bij radiogolven word ether als tussenmiddel gebruikt. In de moderne maatschappij zijn deze verbindingen bijna niet meer weg te denken.