Categorieën
Huis & tuin

Definitie van urgentieregeling

Inhoudsopgave

Wat is een urgentieregeling?

Een urgentieregeling is de regeling die jouw gemeente heeft getroffen voor mensen die met spoed andere woonruimte zoeken. In deze regeling staan de spelregels die de gemeente heeft opgesteld, en die kunnen per gemeente van elkaar verschillen.

Urgentieverklaring

Om succes te hebben recht te hebben op een urgentiewoning dien je een urgentieverklaring in te dienen bij de toetsingscommissie van jouw gemeente. Er worden alleen wel eens fouten gemaakt door deze toetsingscommissies. Het is daarom aanbevolen een urgentie aanvraag in te dienen samen met een ervaren partij, zoals UrgentieWoning.

Over deze strijd gesproken wensen op één punt te wijzen, en dat is namelijk dat gemeenten nog steeds ‘fouten’ maken bij het (al dan niet) toetsen over een aanvraag. Hiermee maken zij rechten van burgers middels omwegen illusoir. Deze fouten brengen burgers, welke wettelijke gezien recht hebben op een urgentiewoning, in moeilijkheden en ontstaan er schrijnende situaties.

Huisvestingsverorderingen

Een voorbeeld hiervan is dat er gemeenten zijn die menen geen Huisvestingsverordening te hebben, en daarmee ook geen urgentieregeling in het leven hoeven te roepen. Burgers aan de balie worden onverrichte zaken ‘huiswaarts’ gestuurd zonder dat zij überhaupt een aanvraag mogen indienen. Mede dankzij onze inspanningen heeft kamerlid Koerhuis een motie ingediend bij de Tweede Kamer om duidelijkheid te krijgen over deze kwestie, en is deze motie door de kamermeerderheid aangenomen. Dit is een grote overwinning, en daar zijn ze als kantoor trots op. Deze motie is van groot belang in de aanvragen die wij indienen, en zorgen ervoor dat mensen geholpen moeten worden door gemeenten. Of deze nou een urgentieregeling hebben of niet. Je kunt de motie op (https://urgentiewoning.nl/wp-content/uploads/2021/07/Motie_van_het_lid_Koerhuis_over_de_rechtsbescherming_van_woningzoekenden_.pdf) teruglezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *