Categorieën
Internet & telefonie

Definitie van VPN verbinding

Inhoudsopgave

Wat is een VPN (verbinding)?

Een VPN (Virtual Private Network) is een dienst die een veilige, versleutelde online verbinding tot stand brengt. Internetgebruikers kunnen een VPN gebruiken om zichzelf online meer privacy en anonimiteit te geven of om geografische blokkering en censuur te omzeilen. VPN’s breiden in wezen een privénetwerk uit over een openbaar netwerk, waardoor een gebruiker veilig gegevens over het internet kan verzenden en ontvangen.

Bescherming tegen potentieel onveilig netwerk

Gewoonlijk wordt een VPN gebruikt over een minder veilig netwerk, zoals het openbare internet. Internet service providers (ISP’s) hebben normaal gesproken een vrij groot inzicht in de activiteiten van een klant. Bovendien kunnen sommige onbeveiligde Wi-Fi-toegangspunten (AP’s) een gemakkelijke toegangspoort zijn voor aanvallers om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van een gebruiker. Een internetgebruiker kan een VPN gebruiken om deze inbreuken op de privacy te vermijden.

Online privacy waarborgen

VPN’s kunnen worden gebruikt om de browsergeschiedenis, het Internet Protocol (IP)-adres en de geografische locatie, de webactiviteiten of de gebruikte apparaten van een gebruiker te verbergen. Iedereen op hetzelfde netwerk zal niet kunnen zien wat een VPN-gebruiker aan het doen is. Dit maakt VPN’s een ideaal hulpmiddel voor online privacy.

Gegevens versleutelen

Een VPN maakt gebruik van tunnelprotocollen om gegevens te versleutelen aan de verzendende kant en te ontsleutelen aan de ontvangende kant. De uitgaande en ontvangende netwerkadressen worden ook versleuteld om betere beveiliging voor online activiteiten te bieden.

Private browsing of VPN?

VPN-apps worden vaak gebruikt om datatransmissies op mobiele apparaten te beschermen. Ze kunnen ook worden gebruikt om websites te bezoeken die beperkt zijn per locatie. Beveiligde toegang via een mobiele VPN moet echter niet worden verward met privé browsen. Bij private browsing is er geen sprake van versleuteling; het is gewoon een optionele browserinstelling die voorkomt dat identificeerbare gebruikersgegevens worden verzameld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *