Categorieën
Relaties

Definitie van vriendschap

Inhoudsopgave

‘Eén keer trek je de conclusie…’ Iedereen kan deze zin uit Vriendschap van Het Goede Doel afmaken. Maar wat is vriendschap? En wat maakt een vriendschap zo bijzonder? Lees verder en kom er achter!

Wat is vriendschap?

Vriendschap is een band tussen twee of meer personen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en genegenheid. Het gaat om het delen van ervaringen, gevoelens en emoties met elkaar en elkaar steunen in goede en slechte tijden. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak evenmin. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

Het belang van kleine cadeautjes

Een van de belangrijkste aspecten van vriendschap zijn de kleine gebaren die je voor elkaar doet. Je moet een vriendschap namelijk wel onderhouden. Een telefoontje om te vragen hoe het gaat, even wat lunchen samen of een spontaan berichtje sturen om te laten weten dat je aan iemand denkt. Deze kleine gebaren laten zien dat je om elkaar geeft en dat je de ander waardeert. Het zijn deze momenten die een vriendschap versterken en ervoor zorgen dat je elkaar steeds beter leert kennen.

Maar ook kleine cadeautjes kunnen een belangrijke rol spelen in vriendschappen. Dat klinkt misschien materialistisch maar het gaat natuurlijk om het gebaar en de kleine attenties die laten zien dat je aan je vriend/vriendin denkt. Denk aan een boek dat je hebt gelezen en waarvan je denkt dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden, of een bosje bloemen als je bij iemand op bezoek gaat. Of een simpele reep chocolade om te laten zien dat je om jullie vriendschap geeft. Deze kleine cadeautjes laten zien dat je de ander waardeert en dat je aan hem of haar denkt, zelfs als je er niet bij bent.

Een cadeautje voor de verjaardag

Een verjaardag is een bijzondere gelegenheid waarbij je iemand echt in het zonnetje kunt zetten. Een cadeautje voor de verjaardag is dan ook een mooie manier om te laten zien dat je om iemand geeft en hem of haar waardeert. Het gaat hierbij niet om het duurste cadeau, maar om het gebaar. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte taart of een persoonlijk cadeau, zoals een zelfgemaakt fotoboek met herinneringen aan jullie vriendschap. Zo’n persoonlijk cadeau blijft natuurlijk het meest bij in de herinnering.

Het geven van een cadeautje laat zien dat je de moeite hebt genomen om iets leuks voor de ander te bedenken en dat je aandacht hebt besteed aan zijn of haar interesses. Daarom is het altijd leuk om, als je bijvoorbeeld een simpel flesje wijn geeft, er een leuk persoonlijk kaartje bij te doen. Het geven van een cadeau kan een vriend of vriendin dus écht verrassen. Het is dan ook niet voor niets dat het geven van cadeaus een belangrijke rol speelt in onze vriendschappen.

Vriendschap draait om meer dan alleen het delen van ervaringen en emoties. Het zijn juist de kleine gebaren en cadeautjes die een vriendschap versterken en ervoor zorgen dat je elkaar beter leert kennen. Of het nu gaat om een spontaan berichtje, een bosje bloemen of een persoonlijk cadeautje voor de verjaardag, deze attenties laten zien dat je om elkaar geeft en dat je de ander waardeert. Het zijn deze momenten die een vriendschap bijzonder maken en ervoor zorgen dat je samen mooie herinneringen maakt.