Categorie├źn
Geen categorie

Definitie van zelfvoorzienend leven

Inhoudsopgave

Bij een zelfvoorzienend leven wordt al snel gedacht aan zonnepanelen, dieren houden en een grote moestuin. Maar wat houdt het nou echt in om zelfvoorzienend te zijn?

Een zelfvoorzienend leven betekent eigenlijk dat iemand geheel voor zichzelf kan zorgen. Dit betekent dat deze persoon geen geld hoeft te verdienen om het uit te geven aan voedsel, stroom of andere levensbehoeften.

Geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend

Geheel zelfvoorzienend worden kan alleen op een stuk grond dat groot genoeg is om niet alleen de mensen, maar ook de dieren van de levensbehoeften te voorzien. Er is dus een graanveld nodig, evenals een grote moestuin of tuinkas, zodat er het hele jaar geoogst kan worden. Verder is er ook ruimte nodig voor de dieren, als deze aanwezig zijn. Deze dieren moeten ook gevoed worden, daar is het graanveld voor. Verder is er een duurzame stroomvoorziening en waterput aanwezig.

Het is niet nodig om geheel zelfvoorzienend te zijn bij een zelfvoorzienend leven. Het is namelijk erg moeilijk om zoveel grond in Nederland te bemachtigen. Iemand dat voor zijn eigen groente, vlees, stroom of water zorgt, is al gedeeltelijk zelfredzaam.

Stap voor stap naar onafhankelijkheid

Bij een zelfvoorzienend leven komt veel kijken en daarom is er een lange leerweg. Men moet leren hoe het eten geconserveerd kan worden, zodat het hele jaar door van de oogst genoten kan worden. Er zullen ook een aantal ziektes en plagen de oogst verpesten, hier zit allemaal een leerweg aan. Het is ook niet goedkoop om over te stappen naar een zelfvoorzienend leven.

Het is daarom verstandig om stap voor stap de onafhankelijkheid te vergroten en daarmee ook een duurzamer leven te leiden. Men kan bijvoorbeeld met een moestuin of zonnepanelen beginnen en vanuit daar verder bouwen. Zodra de moestuin op orde is en er een goede oogst is, is men al voorzien van eigen groente en kan de volgende stap naar onafhankelijkheid genomen worden.

Een zelfvoorzienend leven is dus onafhankelijk zijn van producten of levensmiddelen van buitenaf. Het mag dan wel duur zijn om de overstap naar zelfvoorziening te maken, uiteindelijk zal het veel geld besparen.