Categorieën
Financieel

Betekenis van CBCD

Inhoudsopgave

Op het moment is er een verschuiving van cashgeld, naar digitaal geld. Minder dan 8% is nog maar digitaal geld. Dat begint nu zelfs op platformen zoals Marktplaats zichtbaar te worden. Tweede hands spullen die digitaal worden betaald. Hoewel daar nog steeds veel cash geld gebruikt wordt. Maar wat is nu een digitale euro en wat is nu CBCD? 

Wat is CBDC? 

Een digitale euro noemt men ook wel een CBDC. CBCD staat voor Central Bank Digitale Currency. Vrij vertaald betekent dit dus digitale centrale bank geld. Het is digitaal geld dat door een centrale bank wordt uitgegeven. Toch is een digitale euro niet hetzelfde als een CBDC. Het grote verschil? Dat is dat digitaal bankgeld wordt beheerd door een commerciële bank. CBCD’s worden beheerd door de overheid. 

Huidige situatie 

Op dit moment wordt er alleen digitaal centrale bankgeld uitgegeven aan financiële instellingen. Financiële instellingen die een rekening hebben bij de centrale bank. Er zijn echter onderzoeken om uit te zoeken of dit anders kan. 

Ontwikkelingen 

Op dit moment zijn sommige centrale banken aan het onderzoeken of er dus andere mogelijkheden zijn. De Nederlandse bank (DNB) en de Europese Centrale Bank doet dit samen. Zij onderzoeken of digitaal centralebankgeld ook voor een breder publiek toegankelijk kan worden gemaakt.  

Nadelen 

Er zijn veel mensen die bang zijn voor deze ontwikkelingen. China loopt qua ontwikkelingen op CBCD’s voorop. Er is angst voor een meer totalitaire staat waarin geen ruimte is meer voor cash geld en waar bovendien de overheid in grote mate de mogelijkheid heeft om te sturen. Denk hierbij aan het geen geld kunnen uitgeven aan fastfood en wel aan de huur. Het zijn echter mogelijkheden, het wil niet zeggen dat elk land dit zover gaat doen. Er is dus een angst voor de keuzevrijheid en zwart werken is dan ook niet meer zo makkelijk.

Het betekent niet alleen dat burgers minder invloed hebben, ook banken hebben dat op deze manier. De Rabobank geeft aan dat de CBCD mogelijk de stabiliteit van het bankwezen kan ondermijnen.  

Digitale experts benoemen de gevoeligheid qua hacken: hoe meer centraal hoe makkelijker te hacken. 

Voordelen 

Het voordeel is dat er een zeer helder overzicht komt van de geldstroom. Het kan cashgeld volledig overbodig maken. Praktisch gezien, zorgt dit voor minder kosten qua biljetten en munten bij laten maken. Voorwaarde is wel dat je een overheid hebt die dan om weet te gaan met de macht die CBCD’s aan ze geeft.

Het is dus niet per definitie te zeggen of CBCD’s slecht of goed zijn. Het hangt af van hoe er mee wordt omgegaan.