Categorieën
Gezondheid

De betekenis van tabak

Inhoudsopgave

Roken is iets dat net zoals vapen door vele artsen wordt afgeraden. Het wordt overal gedaan, op het terras, thuis of zelfs in de auto. Sigaretten en andere rookwaren bevatten vaak tabak. Maar wat is tabak eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? In dit artikel kom je meer te weten over dit onderwerp.

sigaret

Wat is tabak?

Tabak bestaat uit gedroogde bladeren en delen van de tabaksplant. De tabaksplant kan wel 160 tot 190 meter hoog worden. Een plant kan wel 18 tot 22 bladeren opleveren. Na ongeveer 2 tot 3 maanden wordt de plant geoogst. De bladeren worden gedroogd in de zon of met de lucht. Met de lucht leveren de bladeren meer nicotine op, maar wel minder suiker en een superscherpe smaak. Als de bladeren gedroogd zijn kunnen de bladeren 0,5 tot 3% nicotine bevatten. Nicotine is een stofje dat verslavend werkt. Ook kan je nicotine bloeddruk verhoogd worden.

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van de tabak. 4% van de rook bestaat uit koolstofmonoxide. Koolstofmonoxide bindt zich veel sneller aan zuurstof aan de rode bloedlichaampjes. Hierdoor kunnen de rode bloedlichaampjes geen zuurstof meer vervoeren. Hierdoor gaat het prestatievermogen gemiddeld omlaag.

Teer

Ook bevindt er teer zich in tabak. Teer hecht zich op het slijmvlies van de luchtwegen en gaat vervolgens op de trilhaartjes zitten. Deze trilhaartjes hebben de taak om het vuil tegen te houden en naar buiten te brengen. De slijmlaag kan ontstoken raken en de trilhaartjes verlammen. Hierdoor komt het vuil dan diep in de longen terecht en dit moet dan opgehoest worden. Iets wat nog erger is, is dat het vuil ook diep in het slijmvlies kan doordringen. Kan een bron van kanker vormen.

Verschillende soorten tabaksproducten

Er zijn verschillende soorten tabaksproducten:

Sigaren

Sigaren bevatten sterk gefermenteerde tabak. Dit leidt tot een sterke, karakteristieke smaak. Een sigaar bestaat ook uit tabaksbladeren. Voor het roken van een sigaar heb je een sigarenknipper nodig. Hiermee snijd je het uiteinde van de sigaar eraf. Hierdoor brandt de tabak gelijkmatig. Een sigaar dient zijn ideale vochtigheidsniveau te behouden. Hierdoor behoudt het zijn zijn smaak en aroma’s

Sigaret

Een sigaret is een tabaksrolletje dat gelijk gerookt kan worden. De tabak in een sigaret bestond vroeger uit een mengsel. Nu bestaat het uit bladeren van de tabaksplant. Slechts een deel van de tabak in een sigaret bestaat uit gemalen delen van de tabaksplant. De gemalen delen worden bespoten met stoffen die de smaak verbeteren. Na de bewerking van de gemalen plantdelen worden ze in dezelfde vorm gesneden als het gesneden tabaksblad.

Rooktabak

Onder rooktabak wordt tabak verstaan die geschikt is om te worden gerookt, maar dit zijn geen sigaren of sigaretten. Voorbeelden hiervan zijn shag en pijptabak. Hier valt ook waterpijptabak onder. Ook kunnen producten die geheel of gedeeltelijk uit andere stoffen dan tabak bestaan onder rooktabak vallen

Bijzondere tabaksproducten

Er bestaan ook nog bijzondere tabaksproducten. Dit zijn bijvoorbeeld sigaretten die gedeeltelijk of uit andere stoffen dan tabak bestaan. Voorbeelden van bijzondere tabaksproducten zijn waterpijptabak, kruidensigaretten en cigarillo’s. Ben je op zoek naar waterpijptabak? Shisha tabak bestellen doe je bij Hookah supply