Categorieën
Vervoer

Definitie van ACC

Inhoudsopgave

ACC is een afkorting van ‘Adaptive cruise control’, dit is een systeem dat in staat is om de snelheid en volgafstand van een voertuig te regelen zonder enige vorm van communicatie met andere voertuigen. Het is een uitbreiding van het bestaande cruise control en is een vorm van precrash-systeem. Dit wordt vaak gebruikt bij de zelfrijdende auto’s zoals bij de Tesla Model 3.

Hoe werkt het?

De longitudinale rijtaak wordt gemeten op basis van verschillende aantal aspecten, de geschatte tijd, afstand en snelheidsverschil met de voorligger. Dit wordt gemeten met behulp van een sensor die gemonteerd is in de voorbumper, hiervoor kunnen verschillende sensoren gebruikt worden. Door deze meting zal het voertuig uit zichzelf accelereren naar de ingestelde snelheidswens of afremmen, afhankelijk van de situatie. Er zijn verschillende generaties van het ACC-systeem, de eerste generatie werk door middel van een radar en heeft een reikwijdte van 150m en de breedte van het detectieveld is beperkt tot 8°. Bij de tweede generatie is de waarde verhoogd tot 180m en 16°. Bij de laatste generatie is er al een reikwijdte van 200m.

Voor- en nadelen

ACC kan veel comfort bieden voor mensen die lange afstanden moeten afleggen voor het werk, of graag met de auto naar het buitenland rijden voor een vakantie. Het vasthouden van een veilige volgafstand, vraagt voortdurend een oplettendheid van de bestuurder en daarnaast kan een lange reis vermoeiend zijn. Een ACC neemt deze taak  (tot op een bepaalde hoogte) uit handen van de bestuurder. Belangrijk is dat de bestuurder altijd kan ingrijpen en het systeem kan overnemen. Echter bestaat er de kans dat op lang termijn de aandacht van de bestuurder kan verslappen, en de bestuurder zich bezig gaat houden met andere activiteiten waardoor er geen aandacht meer is op de weg. Tevens kijkt een ACC-systeem maar een auto vooruit waardoor er nog steeds een mogelijkheid is op zeer gevaarlijke verkeerssituaties. Maar door middel van de opkomst van de CACC kan er meer veiligheid op korte afstand toegevoegd worden aan deze (zelfrijdende) auto’s.

Rijbewijs

Een zelfrijdende auto kan zeker handig zijn in de nabije toekomst, toch is het belangrijk dat iedereen die in een auto stapt kennis en ervaring heeft voor het besturen van een voertuig en het inschatten van gevaarlijke verkeerssituaties. Daarom zullen de rijlessen in gewone voertuigen toch blijven bestaan zoals bij Rijschool Den Bosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *