Categorieën
Vervoer

Definitie van BAS

Inhoudsopgave

BAS is een afkorting van brake assist system, BAS helpt de bestuurder om tijdens een noodstop zo snel mogelijk tot stilstand te komen. Het is een onderdeel van resistentiesysteem ook wel (ABS) genoemd. Dit elektronische systeem zorgt ervoor dat de wielen niet gaan slippen of blokkeren maar gecontroleerd afremmen tijdens een noodstop. Indien een auto niet voorzien is van ABS, dan ben je zelf aangewezen om de auto tot gecontroleerde stilstand te brengen.

Geschiedenis

Het allereerste ABS-systeem werd al in de jaren 1920 toegepast bij vliegtuigen. Het einddoel was om vliegtuigen tijdens het remmen en landen beter te controleren en te vermijden dat het vliegtuig uit balans raakte of de vleugels de grond zouden raken. Bosch diende hiervoor patent in, maar ABS nam pas rond 1970 een toevlucht mede dankzij de opkomst van de digitale technologie. In 1978 was het eerst verkrijgbaar als systeemoptie voor de Mercedes Klasse S 116.

Werking van ABS

Op het moment dat de wielen dreigen te blokkeren, zorgt het ABS-systeem ervoor dat de remdruk op het desbetreffende wiel wordt verminderd. Het ABS-systeem regelt de remdruk zodat het wiel niet kan slippen. Op een moment gaat het ABS-systeem de druk weer op opbouwen. Er zijn talloze aspecten die samenhangen met het ABS-systeem om dit tot een succesvol eindresultaat te brengen, Hydro aggregaat (ABS-pomp), toerentalsensor, hoofdremcilinder, rembekrachtiger, rempedaal, regelapparaat, remslang en een remleiding.

Onderhoud

Het is belangrijk dat je het ABS-systeem goed onderhoud, dit kun je normaal het beste overlaten aan een professional. Indien je zelf al verstand hebt van diverse motoronderdelen en de werking hiervan, dan kun je zelf een kijkje nemen, het kan zijn dat je alleen de vloeistof hoeft bij te vullen. Indien het lampje van het Abs-systeem gaat branden dan kan het zijn dat een van de vier onderdelen, sensoren, kleppen, pomp of een regelunit kapot is. Het schoonmaken van de sensoren kan al snel een goede oplossing zijn. Indien een van de vier onderdelen toch echt kapot is, dan kun je het beste de auto naar een garage brengen.

Indien je nog op zoek bent naar een rijles, dan kun je bij rijles Best rijlessen met auto’s voorzien van een ABS-systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *