Categorieën
Eten & drinken

Definitie van bouquet in wijn

Inhoudsopgave

Je verjaardag is pas geweest en je hebt allerlei leuke cadeaus mogen ontvangen van je vrienden en familie. De buurvrouw heeft je een mooie bos bloemen gekocht en je vriendinnen gaan een heel weekend met je weg naar Valencia. Spanje is je favoriete land om op vakantie te gaan en je geniet van de zon en een drankje. Je zus heeft echter een ander plan voor je verjaardag, ze wilt je namelijk uit je comfortzone halen! Jullie gaan samen wijn proeven. Je bent normaal geen wijndrinker en hebt zelfs de definitie van wijn moeten opzoeken. Uiteindelijk ben je overtuigd geraakt en wil je graag met haar wijn gaan drinken. Omdat je nog wat onzeker bent, wil je meer wegwijs worden over wijnen en wat daar allemaal bij komt kijken. Je zus raadt je aan om je verder te verdiepen in de definitie van bouquet en wij helpen je daarmee op weg.

De betekenis van bouquet

Bij een wijnproeverij ervaar je veel meer dan bij een standaard high tea bijvoorbeeld. Wil je ook meer weten over de definitie van high tea? Lees dan ons artikel. Wij snappen dat je je wilt verdiepen in het onderwerp wijn. Als je wijnen gaat proeven, krijg je verschillende soorten wijn aangereikt. Denk aan droge wijn, halfzoete of zoete wijn, witte wijn, rode wijn enzovoorts, maar wijnen hebben ook verschillende leeftijden. Dit heeft te maken met de rijping van de wijn. Jongere wijnen zijn wat frisser en dit heeft weer te maken met de zuren in deze wijn. Zuur heeft vaak tijd nodig om in balans te komen met andere smaken, waardoor een jonge wijn wat frisser smaakt en een oudere wijn wat sterker en zwaarder. Toch liever een wijn met bubbels? Dan hebben wij een goede tip voor je als je die vakantie naar Valencia boekt, want requena wijn is de beste cava uit die regio.

Waarom lichten we dit verschil toe van jonge en oudere wijn? Bouquet komt namelijk alleen voor bij oudere wijnen. Bouquet is de geur en reuk van een oudere wijn. Je kunt bouquet omschrijven als alle geuren die waar worden genomen bij het ruiken en drinken van oudere wijn. Pas wanneer een wijn goed gerijpt is, komen er rijpingsaroma’s vrij die jongere wijnen niet bevatten. Benieuwd naar wijnen met een fris en fruitig bouquet? Lees dan zeker meer op deze website en probeer het zelf uit: https://www.wijndeal.nl/brands/le-bottle/.

Het verschil tussen aroma en bouquet

Wil je nou écht uitblinken bij de wijnproeverij? Dan moet je weten dat aroma en bouquet niet hetzelfde begrip zijn. Alhoewel beide met geuren te maken hebben, komt bouquet alleen bij oudere wijn voor. Aroma is een algemeen begrip voor geur en komt dus ook voor bij jonge wijnen. Bij jonge wijn komen voornamelijk fruitige aroma’s vrij, en bij oudere wijnen zijn de aroma’s meer kruidig met een vleugje hout.

Kortom, bouquet is de fijne geur waaraan je een oudere wijn herkent. Je bent nu helemaal klaar om met jouw kennis de wijnproeverij ultiem te beleven.