Categorieën
Geen categorie

Definitie van brandharen

Inhoudsopgave

Veel dieren hebben ze: brandharen. Brandharen zijn de verdediging van verschillende dieren. De haartjes zijn vaak bros en met gif gevuld. Deze haren geven een pijnlijk gevoel wanneer jij ze met je huid aanraakt. De brandharen komen vooral voor bij geleedpotige dieren. Denk hierbij aan spinnen en bepaalde soorten rupsen. In het bijzonder hebben vogelspinnen brandharen en bij de rupsen hebben eikenprocessierupsen deze. Vooral de eikenprocessierupsen worden tegenwoordig veel bestreden vanwege de brandharen. De eikenprocessierups is daarbij de meest voorkomende rups die wordt bestreden.

Eikenprocessierups vlinder

De eikenprocessierups vlinder is sinds kort weer terug. Hoe komt het dan dat ze terug zijn? Door de relatief warme winters afgelopen jaren in Nederland hadden ze de kans om te overleven. Hierdoor is de populatie flink toegenomen. Veel mensen vragen zich af hoe deze rups eruit ziet en of deze rups kan zorgen voor gezondheidsklachten.

Uiterlijk

De eikenprocessierups vlinder heeft niet echt een mooi uiterlijk. Deze vlinder behoort officieel gezien tot de tandvlinders en heeft een grijsgrauwe kleur. De vlinder is bovendien een nachtvlinder. Overdag rusten ze en ’s nachts worden ze actief. De vlinder heeft veel weg van een mot en herken je aan de harige kop. Wist je dat deze vlinder maar voor een week leeft? Je zult ze tijdens deze week dus niet snel opmerken. De vrouwelijke rups legt in die week ongeveer 200 tot 300 eitjes in de eikenboom. In april komen de eerste eitjes uit en vervolgens vervellen de rupsen ongeveer vijf keer tot ze een vlinder zijn. Bij de derde keer komen de brandharen ook tevoorschijn.

Overlast

Deze vlinder kan voor overlast zorgen in de vorm van gezondheidsklachten. De meeste mensen hebben hier niet direct last van. Dit komt doordat de meeste klachten van deze vlinders worden veroorzaakt door de brandharen. Zodra de rups een vlinder is heeft deze geen brandharen meer, maar kan de brandharen wel verspreiden door het verlaten van het nest. Ook door regen en wind kunnen de brandharen verspreiden. Indirect zorgt deze vlinder dus voor veel overlast. De gezondheidsklachten die kunnen worden ervaren zijn een rode en pijnlijke huiduitslag, hevige jeuk, bultjes of met vocht gevulde blaasjes en oogklachten. Ook kan er irritatie ontstaan aan de slijmvliezen van neus, keel en het bovenste gedeelte van de luchtpijp. Als laatste kan er keelpijn ontstaan, moeite met slikken, kortademigheid, braken, duizeligheid en koorts. Als je deze klachten ervaart, kun je het beste langs de huisarts gaan.

Bestrijden

Doordat deze rupsen en vlinders zoveel overlast veroorzaken worden ze bestreden. Al wanneer je de eitjes ontdekt is het van belang deze zo snel mogelijk te bestrijden. Alleen op die manier beperk je de gezondheidsklachten. De rupsen kun je het beste niet zelf bestrijden. Bel hiervoor een bedrijf. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt en dat er geen brandharen worden verspreid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *