Categorieën
Eten & drinken

Definitie van brunoise

Inhoudsopgave

Brunoise is een vakterm wat wordt gebruik in de horeca. Brunoise zijn kleine gelijkmatige blokjes groenten, vlees of vis die op een bepaalde manier gesneden worden.

Julienne en brunoise

Julienne en brunoise zijn allebei snijwijzes van groenten, vlees of vis. Julienne verwijst naar dunne sliertjes of reepjes en brunoise naar kleine blokjes. Het kost tijd om de snijwijzes onder de knie te krijgen. Bij het snijden moet je altijd een vlijmscherp mes gebruiken.

Je snijd brunoise altijd door de groente van je weg te snijden. Als eerste snijdt je een stuk van 5 vijf centimeter af. Daarna snij je in de lengte rechte plakken. De blokjes die je hebt gesneden worden vaak nog even in boter ver of olie bruin gebrand. Dit wordt gedaan als onderdeel van de garnituur. De brunoise gesneden in blokjes kunnen ook rauw gebruikt worden. Het is belangrijk om het voedsel pas uit de koelapparatuur te halen wanneer je het nodig hebt.

Apparatuur voor een horecazaak

Bij het openen van een nieuw restaurant of het opknappen van een vestiging is nieuwe horeca apparatuur nodig. Er is tegenwoordig natuurlijk heel veel aanbod als het om horeca apparatuur gaat. Welke apparatuur kan nu niet in een horecazaak ontbreken? Je kan horeca apparatuur opdelen in vijf groepen: de kook en bak apparatuur, koelapparatuur, opslagapparatuur, voedselbereidingsapparatuur, schoonmaakapparatuur en professioneel keukengerei.

Kook en bak temperatuur vormt de basis van het kookproces. Deze appratuur kan dus niet ontbreken. Denk bij het aanschaffen van kook en bak apparatuur welke apparaten je het vaakst zult gebruiken. Een duurder en groter apparaat is vaak op langere termijn een betere keuze. Als het gaat om voedselbereidingsapparatuur kiezen horecazaken deze op basis van hun veelgebruikte recepten.

Een horecazaak heeft natuurlijk koelapparatuur nodig om de ingrediënten koel te houden, maar ook om de ingrediënten te bewaren. Bij de aanschaf van een koeling moet altijd nagedacht worden over de ruimte die beschikbaar is en de capaciteit die erin moet worden opgeslagen. Koks moeten natuurlijk ook het eten bereiden. Dit doen ze met professioneel keukengerei.

Hygiëne in de horeca

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van de horeca. Je wilt als horecaondernemer niet dat gasten ziek worden door jou. Het is daarom belangrijk dat de keuken regelmatig goed schoongemaakt wordt. Op je keuken grondig schoon te maken heb je schoonmaakapparatuur en andere schoonmaakbenodigdheden nodig. Welke schoonmaakbenodigdheden nodig zijn, hangt af van de vloeren en de keukenapparatuur.