Categorieën
Taal

Definitie van Cortège

Inhoudsopgave

Een cortège is een ander woord voor processie of optocht, dat vaak gebruikt wordt bij belangrijke ceremonies. Afhankelijk van de gelegenheid, kan een entourage bestaan uit een reeks voertuigen of een groep mensen die lopend gaan. De manier waarop het cortège georganiseerd is, kan veel vertellen over de ceremonie. Het cortège wordt meestal begeleid door een passend muziekstuk en/of zang.

Bij welke gelegenheden zie je het cortège?

Nu we de definitie van een cortège benoemd hebben, kunnen we gaan kijken naar de gelegenheden waarbij je een stoet als deze kunt aanschouwen. Het cortège is namelijk niet iets wat je dagelijks tegenkomt, maar misschien heb je het al vaker gezien dan je denkt.

Academische plechtigheden

Een cortège van hoogleraren en afgestudeerden, vaak gezien tijdens diploma-uitreikingen en academische ceremonies. Op universiteiten komen de afgestudeerden vaak in een stoet naar de ceremonie en worden ze gepresenteerd aan de toeschouwers.

Bruiloften

Een cortège van het bruidspaar en getuigen, kan verschillende vormen aannemen afhankelijk van de voorkeuren van het bruidspaar. Altijd goed om handige trouwweetjes te onthouden, wie weet wanneer ze van pas komen. Verderop in dit artikel verdiepen we ons nog meer in een bruiloftscortège.

Begrafenissen en herdenkingen

Een cortège van familieleden, waarbij de kist van de overledene voorop gaat. De kist gaat voorop en wordt gevolgd door familieleden en eventueel bekenden na de ceremonie. Zo wordt de overledene begeleid door de entourage naar zijn/haar rustplaats.

Militaire ceremonies

Een cortège van militair personeel, vooral georganiseerd bij militaire parades of ceremonies. Militairen zijn ook vaak aanwezig bij een koninklijke of presidentiële ceremonie. Bij deze ceremonies zijn de richtlijnen rondom de stoet erg strikt en belangrijk. De uitvoering is een belangrijk deel van de ceremonie en heeft effect op de uitstraling van het evenement.

Bruiloftscortège

Om de uitleg beter toe te lichten, gaan we dieper in op het cortège bij een bruiloft. Tijdens de bruiloft is er vaak een traditionele volgorde waarin de deelnemers lopen of rijden. Het bruidspaar gaat voorop en wordt gevolgd door de bruidsmeisjes in mooie jurken en de bruidsjonkers in speciale bruiloftspakken voor kinderen. Ook de bloemenmeisjes en ringdragers lopen mee in de processie, gevolgd door de rest van de familie en bekenden.

De meeste cortèges worden begeleid door een muziekstuk en zang, vaak wordt een huwelijksmars gekozen. Het vormen van een cortège is aan te raden, zeker door de trouwfotograaf. Het is namelijk het perfecte moment om een paar mooie foto’s te schieten, zonder dat mensen in de weg staan op de foto’s. Het bruidspaar staat helemaal los en vooraan voor het perfecte plaatje! Een ander leuk idee voor op de bruiloft is een photobooth, lees hier wat het inhoudt.