Definitie van cultuur

Het woord cultuur, je komt het overal tegen. Van cultuur vakanties met culturele bezienswaardigheden tot een bedrijfscultuur. Het lijkt wel overal te staan en steeds vaker gebruikt te worden. Iedereen gebruik het woord, maar weet je eigenlijk waar het precies voor staat? Wat is cultuur eigenlijk? Dat blijkt toch ingewikkelder dan je zou denken! Want cultuur laat zich nog niet zo gemakkelijk omschrijven.

Wat is cultuur?

Het begrip cultuur is erg breed en kan dus op veel dingen slaan. Eigenlijk is cultuur alles wat door een bevolkingsgroep is voortgebracht. Het is dus eigenlijk het tegenovergestelde van natuur. Natuur is namelijk alles wat er al was voordat de mens zich er mee ging bemoeien. Een ander woord voor cultuur zou beschaving kunnen zijn. Ook kunst wordt vaak in combinatie met cultuur genoemd. Kunst is namelijk een onderdeel hier van. Onder cultuur valt niet alleen kunst, maar bijvoorbeeld ook godsdienst, filosofie, wetenschap, architectuur, tradities, taal en geschiedenis. Zoals je ziet is cultuur dus een erg breed begrip en moeilijk te definiƫren.

Bedrijfscultuur

Als je wel eens op zoek bent geweest naar ander werk dan ben je het woord vast wel eens tegengekomen: bedrijfscultuur. In vacatures staat regelmatig iets vermeld dat de nieuwe medewerker binnen de bedrijfscultuur moet passen. Dit is natuurlijk een vage omschrijving en heb je als sollicitant niet veel aan. Tenzij je al mensen binnen het bedrijf kent die je kunnen vertellen naar wat voor soort mensen ze op zoek zijn. Maar wat bedoelen ze hier nu eigenlijk mee? Ook dat is weer moeilijk te zeggen. Een bedrijf zoekt iemand die dezelfde normen en waarden heeft als de rest van de medewerkers en het bedrijf zelf. Wat dat dan precies is? Tja, dat is vaak moeilijk te achterhalen. Dus mocht je een vacature tegenkomen waarin dit staat vermeld? Staar je er vooral niet blind op en gewoon solliciteren als jou de functie bevalt.

Cultuurvakanties

Dan heb je nog de cultuurvakanties. Nog een begrip dat je vrij vaak tegenkomt. En ook hier weer kan dit van alles betekenen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je tijdens de reis kennis maakt met andere culturen in (verre) oorden. Mensen met andere tradities en gewoontes. Maar het kan ook zijn dat de reis gericht is op geschiedenis of kunst. De reis staat dan in het teken van bezienswaardigheden die hier mee te maken hebben. Je bezoekt oude opgravingen uit de Romeinse tijd of er staan veel museumbezoeken op het programma. Je zult je dus even moet inlezen in het programma om te kijken of de reis echt wat voor jou is.

Conclusie

Omdat het woord cultuur zo breed is, is het moeilijk te omschrijven. Het wordt op veel manieren gebruikt en de beschrijvingen lopen nogal eens uiteen. Maar het komt er eigenlijk op neer dat cultuur alles is dat de mens heeft gecreƫerd: van kunst tot tradities en van filosofie tot architectuur.