Categorieën
Vervoer

Definitie van een autonome auto

Inhoudsopgave

Auto’s rijden al sinds het jaar 1885 rond op deze aarde. Voor een lange tijd bestonden er alleen maar auto’s met een verbrandingsmotor. Deze liep dan op benzine of diesel. Echter is gebleken dat de verbranding van deze fossiele brandstoffen slecht is voor het milieu. Dit leidde uiteindelijk tot de eerste hybride auto’s, waarbij een verbrandingsmotor gecombineerd werd met een elektromotor. De laatste jaren zie je echter ook steeds meer volledig elektrische auto’s verschijnen. Een bekend merk hiervan is Tesla. Echter zitten we nog steeds in de beginfase als het gaat om volledig elektrische voertuigen.

Zo zie je dat technologie snel vooruit kan gaan. Mensen over de hele wereld zitten dan ook niet stil en blijven nieuwe ideeën bedenken. Zo is een van de nieuwste ideeën om een volledig autonome auto te ontwikkelen. Wat dit precies betekent, kun je hier onder lezen.

De opkomst van de autonome auto

Een autonome auto betekent een zelfrijdende auto. Het voertuig wordt dan ook niet meer bestuurd door een persoon. In plaats hiervan wordt het voertuig met behulp van kunstmatige intelligentie aangedreven. Het doel is om uiteindelijk een autonome auto van punt A naar punt B te laten rijden, zonder dat de veiligheid van andere verkeersdeelnemers in het geding komt. Zelfrijdende auto’s brengen zowel positieve als negatieve veranderingen met zich mee.

Maatschappelijke veranderingen

We zien steeds vaker dat kunstmatige intelligentie voor steeds meer doeleinden gebruikt wordt. Dit is niet anders voor zelfrijdende auto’s. Er zullen dan ook veel maatschappelijke veranderingen gaan plaatsvinden.

Ten eerste zal de verkeersdrukte verminderen. Zelfrijdende auto’s kunnen namelijk met andere zelfrijdende auto’s communiceren. Zo ontstaan er geen tot weinig ongelukken meer, wat weer zorgt voor minder files. Daarnaast kan het vrachtvervoer geautomatiseerd worden, waardoor deze vaker ’s nachts kunnen gaan rijden. Ook zullen autonome auto’s sneller kunnen reageren dan mensen dit kunnen. De maximumsnelheid zou dan ook omhoog kunnen.

Een ander voordeel is mobiliteit. Mensen die nu niet in staat zijn om te rijden of nog niet mogen rijden, mogen dit in de toekomst wellicht wel. Bijvoorbeeld minder valide mensen of tieners. Zo wordt deze groep nog mobieler.

Er zijn echter ook een paar nadelen te bedenken. Autonome voertuigen zorgen ook voor werkloosheid. Vrachtwagen- en taxichauffeurs zullen bijvoorbeeld hun banen gaan verliezen. De kosten voor vrachtvervoer zullen daardoor wel gaan dalen. Ook zijn zelfrijdende auto’s een doel voor terroristen. Dit omdat alles elektrisch en digitaal geregeld zal zijn. Hackers kunnen hier misbruik van maken.

Leer nog rijden nu het kan

Het zal echter nog even duren voordat we allemaal in autonome voertuigen rondrijden. Leer daarom nu nog het gevoel van een normale auto te besturen. Bij driving school Den Bosch leer je op je eigen tempo het vak van autorijden. Zo kun jij later ook nog zeggen dat je zelf auto hebt gereden.