Categorie├źn
Huis & tuin

Definitie van een voorlopig koopcontract

Inhoudsopgave

Als je een huis wil kopen dan heb je vast de term voorlopig koopcontract wel eens voorbij zien komen. Eigenlijk is een voorlopig koopcontract niet anders dan een koopcontract. Het betekent wel dat er in het contract zogenaamde ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, waaronder een bedenktijd van drie dagen. Men noemt een koopcontract dus een voorlopig koopcontract aangezien erin is vastgelegd dat er nog bepaalde opties zijn om onder het koopcontract uit te komen. 

Waar dient het voor? 

Een voorlopig koopcontract is er om afspraken over de verkoop van het huis in vast te leggen. Dit is natuurlijk erg belangrijk om discussie over afspraken te voorkomen. Het schept dus helderheid over de verkoop. Men noemt een voorlopig koopcontract soms ook wel een koopovereenkomst of een koopakte.  

Ontbindende voorwaarden 

In een voorlopig koopcontract staan ontbindende voorwaarden. Een bedenktijd van 3 dagen is een ontbindende voorwaarde. Maar ook kunnen er andere ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract staan. Zo staat er bijvoorbeeld in veel voorlopige koopcontracten een voorbehoud van financiering. Dit betekent dat als je de financiering niet rond krijgt, doordat bijvoorbeeld de hypotheekvertrekker jou het geld niet leent voor de koop, dat je alsnog van de koop mag afzien. Wel moet je dan een bewijs kunnen laten zien van de hypotheekverstrekker, dat ze de hypotheek inderdaad niet willen verstrekken. 

Als je gebruik maakt van de bedenktijd van drie dagen en van de koop afziet, kost je dit wel geld. Dan moet je namelijk 10% van de verkoopprijs betalen als boete. Zowel de bedenktijd van 3 dagen als het voorbehoud van financiering zijn zeer gebruikelijke ontbindende voorwaarden. 

Waar moet je op letten bij het ontbinden? 

Een makelaar in Sittard geeft aan dat het bij het ontbinden van het voorlopig koopcontract belangrijk is om dit volgens de juiste route te doen. Het wordt dan ook aangeraden om als je van de koop wil afzien, dat je dit per mail of per aangetekende brief laat weten. Op deze manier heb je namelijk bewijs dat je de koop hebt ontbonden. Mondelingen afspraken zijn net zo goed bindend, maar dan heb je kans dat er onenigheid kan ontstaan. Wie zegt namelijk dat het waar is wat jij zegt of wat de tegenpartij zegt? 

Kijk ook naar wat er in de koopovereenkomst staat over hoe het contract moet worden ontbonden. Door het volgens de regels te doen, voorkom je vervelende situaties. 

Na de koop 

Als een verkoper een huis met blijkt te verkopen met zaken die onder verborgen gebreken vallen, kan deze hem hiervoor nog twee jaar aansprakelijk houden. Als de koper dit binnen die tijd tenminste meldt of had kunnen melden. Een koper kan zelfs die termijn verlengen. Dit kan hij doen door bij de verkoper dan aan te geven dat hij hem voor het gebrek aansprakelijk houdt.