Categorieën
Internet & telefonie

Definitie van Excel

Inhoudsopgave

Excel is een spreadsheetprogramma van Microsoft en een onderdeel van de Office-productgroep voor zakelijke toepassingen. Met Microsoft Excel kunnen gebruikers gegevens in een spreadsheet opmaken, organiseren en berekenen.

Door gegevens te organiseren met software als Excel, kunnen gegevensanalisten en andere gebruikers informatie gemakkelijker zichtbaar maken wanneer gegevens worden toegevoegd of gewijzigd. Excel bevat een groot aantal vakken, cellen genaamd, die zijn geordend in rijen en kolommen. Gegevens worden in deze cellen geplaatst.

Excel is een onderdeel van de Microsoft Office- en Office 365-suites en is compatibel met andere toepassingen in de Office-suite. De spreadsheet software is beschikbaar voor Windows, macOS, Android en iOS platformen.

Veel voorkomende Excel-gebruiksgevallen

Excel wordt het meest gebruikt in zakelijke omgevingen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij bedrijfsanalyse, human resource management, operations management en prestatierapportage. Excel gebruikt een grote verzameling cellen die zijn opgemaakt om gegevens te organiseren en te manipuleren en wiskundige functies op te lossen. Gebruikers kunnen gegevens in de spreadsheet ordenen met behulp van grafische hulpmiddelen, draaitabellen en formules. De spreadsheetapplicatie heeft ook een programmeertaal voor macro’s, Visual Basic for Applications genaamd.

Organisaties gebruiken Microsoft Excel voor het volgende:

  • verzameling en verificatie van bedrijfsgegevens;
  • bedrijfsanalyse;
  • invoer en opslag van gegevens
  • gegevensanalyse;
  • prestatierapportage;
  • strategische analyse;
  • boekhouding en budgettering;
  • administratief en bestuurlijk beheer;
  • account management;
  • projectbeheer;
  • en kantooradministratie.

Excel-terminologie en componenten

Excel heeft zijn eigen terminologie voor zijn componenten, die voor nieuwe gebruikers misschien niet meteen begrijpelijk is. Enkele van deze termen en componenten zijn de volgende:

Cel. Een gebruiker voert gegevens in in een cel, het snijpunt van een kolom en een rij.
Celreferentie. Dit is de verzameling coördinaten waar een cel zich bevindt. Rijen zijn horizontaal en genummerd, terwijl kolommen verticaal zijn en een letter toegewezen krijgen.
Actieve cel. Dit is de huidig geselecteerde cel, omlijnd door een groen vak.
Werkboek. Dit is een Excel-bestand dat een of meer werkbladen bevat.
Werkblad. Dit zijn de verschillende documenten die in een werkmap zijn genest.
Tabblad Werkblad. Dit zijn de tabbladen linksonder in het werkblad.
Kolom- en rijtitels. Dit zijn de genummerde en geletterde cellen net buiten de kolommen en rijen. Door een kop te selecteren wordt de hele rij of kolom gemarkeerd.
Formule. Formules zijn wiskundige vergelijkingen, celverwijzingen of functies die in een cel kunnen worden geplaatst om een waarde te produceren. Formules moeten beginnen met een gelijkheidsteken “=”.
Formulebalk. Dit is de lange invoerbalk die wordt gebruikt om waarden of formules in cellen in te voeren. Deze bevindt zich bovenaan het werkblad, naast het label “fx”.
Adresbalk. Deze balk bevindt zich links van de formulebalk en toont de cijfer- en lettercoördinaten van een actieve cel.
Filter. Dit zijn regels die een gebruiker kan gebruiken om te selecteren welke rijen in een werkblad moeten worden weergegeven. Deze optie bevindt zich rechtsboven in de startbalk onder “Sorteren en filteren”. Een automatische filteroptie kan worden geselecteerd om rijen te tonen die overeenkomen met specifieke waarden.
AutoFill. Met deze functie kunnen gebruikers gegevens automatisch naar meer dan één cel kopiëren. Met twee of meer cellen in een reeks kan een gebruiker beide cellen selecteren en de rechterbenedenhoek naar beneden slepen om de rest van de cellen automatisch te vullen.
AutoSom. Met deze functie kunnen gebruikers meerdere waarden optellen. Gebruikers kunnen de cellen selecteren die ze willen toevoegen en op de toetsen Alt en Equal drukken. Er is ook een knop om deze functie in te schakelen rechtsboven op de startpagina, boven “Vullen” en links van “Sorteren en filteren”.
Draaitabel. Dit hulpmiddel voor het samenvatten van gegevens sorteert en berekent gegevens automatisch. Deze bevindt zich helemaal links onder de tab Invoegen.
PivotChart. Deze grafiek dient als visueel hulpmiddel bij de draaitabel en geeft een grafische voorstelling van de gegevens. Het bevindt zich onder het midden van de invoegpagina, naast kaarten.
Brongegevens. Dit is de informatie die wordt gebruikt om een draaitabel te maken.

Wil je meer leren over Excel? Volg dan een Microsoft Excel cursus om alle functies je eigen te maken.