Inhoudsopgave
Bij de bereiding van de meeste gerechten kun je niet ontkomen aan een groente koken. Vaak worden de gekookte groenten gecombineerd met aardappelen, met een pasta of bijvoorbeeld met rijst. Wat is jouw favoriete recept? Wanneer je aan de slag gaat met groente koken zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Wordt onder groente koken verstaan dat de groenten volledig onder water moeten staan tijdens het kookproces? Is het altijd noodzakelijk om zout aan de pan toe te voegen, wanneer je ingrediënten gaat koken? Er bestaat soms onduidelijkheid over wat koken precies is. Deze pagina legt je dit uit.
Hoeveelheid water bij groente koken
Het koken van een groente betekent niet, dat de groenten volledig onder water moeten staan bij het kookproces. Integendeel! Het is zelfs verstandig om de hoeveelheid water in de pan beperkt te houden. Een te grote hoeveelheid water kan leiden tot het verlies van smaak. Daarbij zullen de vitamines in de groenten eerder verloren gaan tijdens het kookproces. In sommige gevallen is het bij het koken van een groente zelfs helemaal niet noodzakelijk om water aan de pan toe te voegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het koken van spinazie. Deze groente geeft zelf al voldoende vocht af tijdens het kookproces, waardoor het toevoegen van extra water overbodig is.
Zout toevoegen aan de pan
Een groente koken betekent niet per definitie, dat er ook zout aan de pan moet worden toegevoegd. Soms kan het zout een groente erg droog maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het koken van sperziebonen. De sperziebonen worden taai, wanneer je deze tijdens het koken van zout voorziet. Nadat de boontjes gaar zijn, kun je ze vanzelfsprekend wel besprenkelen met wat zout. Bij andere soorten groenten is het gebruik van zout wel aantrekkelijk. Zout geeft de groente hierbij meer smaak! Denk bijvoorbeeld aan asperges, aardappelen, enzovoorts.