Categorieën
Financieel

Definitie van het makelaarsstokje

Inhoudsopgave

 

Het makelaarsstokje is werkelijk een stokje dat gebruikt werd door makelaars. Natuurlijk was dit niet zomaar een stokje dat je overal kon kopen. Het makelaarsstokje had namelijk de functie om de betrouwbaarheid van de makelaar te bewijzen. Het makelaarsstokje kun je in die zin dan ook wel vergelijken met een soort keurmerk. 

Uiterlijke kenmerken 

Het makelaarsstokje noemt men ook wel het makelaarsstafje. Het is een langwerpig voorwerp van hout en is vaak circa 20 centimeter lang. In het zilver was er meestal een aanduiding waarop je kon zien wat de stad van uitgifte was. Het stokje was ook vaak mooi vormgegeven. 

Doel van het makelaarsstokje 

Het makelaarsstokje had als doel om een makelaar met een makelaarsdiploma te onderscheiden van ‘de zwartwerker’. Het was vanaf 1636 ook verplicht om een makelaarsstok je gebruiken. Het was een bewijs van de bevoegdheid om als makelaar te mogen optreden. Als er een transactie was met onroerende goederen, moest de makelaar dan dit makelaarsstokje laten zien.  

Het laten zien van het makelaarsstokje was niet de enige eis waaraan een makelaar aan moest voldoen. Zo valt er vanuit een verordening uit 1578 te lezen dat een goed makelaar ook betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk moet zijn. Ook heeft een makelaar geheimhoudingsplicht over de opdrachten van zijn meesters en een makelaar mag niet proberen een klant te winnen als die klant al voorzien is van een makelaar. Deze eisen stelt men ook nu nog steeds aan een makelaar.  

Geschiedenis 

Het was dus vanaf 1636 verplicht om een makelaarsstokje te hebben als je als makelaar wilde werken. Dit duurde tot in de 18e eeuw. Het is dus een behoorlijke tijdsspanne een zeer regulier voorwerp geweest voor de makelaar om het vak te mogen beoefenen. 

Leuk detail is dat, aangegeven op Wikipedia, je in de ‘Handvesten van Amsterdam in 1678’ kunt lezen: 

Opdat koopluyden versekert mogen sijn dat sy hunne partijen met geadmiteerde Makelaars hebben gedaan, soo sullen alle Makelaars verpligt syn in ’t aan-presenteeren en sluyten der partyen te vertoonen hun Makelaars stafjen, stokjen of teken, waarop het wapen en merk uytgedrukt staat.   

Het huidige makelaarsstokje 

Het makelaarsstokje is allang niet meer verplicht. Toch bestaat het nog wel. Tegenwoordig geeft de belangenvereniging NVM leden bij een jubileum namelijk nog wel een makelaarsstokje als geschenk. Dit is dan wel een meer modern uitgevoerd makelaarsstokje. 

Soms zie je dat een makelaarsstokje van vroeger wordt verkocht. Niet vreemd, want er zitten zeer fraai vormgegeven makelaarsstokjes bij. Voor een makelaar natuurlijk een heel mooi pronkstuk voor in huis of op het makelaarskantoor, geeft ook de aankoopmakelaar in Eindhoven aan.