Categorieën
Techniek

Definitie van keramiek

Inhoudsopgave

Wat is keramiek?

Keramiek is overal om ons heen. Deze categorie van materialen omvat dingen zoals tegels, bakstenen, platen, glas en toiletten.

Vele toepassingen voor keramiek

Keramiek kan worden gevonden in producten zoals horloges (quartz stemvorken – de tijdwaarneming apparaten in horloges), meetinstrumenten (piëzo-elektrische-keramiek die spanning wanneer een spanning wordt toegepast op hen), auto’s (bougies en keramische motoronderdelen gevonden in raceauto’s), en telefoonlijnen. Ze zijn ook te vinden op raketten (hittetegels), en vliegtuigen (neuskegels).

In vele vormen te maken

Afhankelijk van de wijze waarop ze zijn gevormd, kunnen keramische producten een hoge dichtheid hebben of licht zijn. Typisch, zullen zij uitstekende sterkte en hardheidseigenschappen bezitten, maar zijn ze wel broos van aard.

Ook voor elektronica

Keramiek kan ook worden gevormd om te dienen als elektrisch geleidende materialen, voorwerpen die elektriciteit door hun massa laten stromen, of isolatoren, materialen die de stroom van elektriciteit verhinderen. Sommige keramische materialen, zoals supergeleiders, vertonen ook magnetische eigenschappen.

Hoe wordt keramiek gemaakt?

Keramiek wordt over het algemeen gemaakt door mengsels van klei, aardelementen, poeders en water te nemen en deze in de gewenste vorm te gieten. Zodra het keramiek gevormd is, wordt het gebakken in een oven met een hoge temperatuur, een zogenaamde oven. Vaak wordt keramiek bedekt met decoratieve, watervaste, verfachtige substanties die glazuur worden genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *