Categorieën
Geen categorie

Definitie van kWh

Inhoudsopgave

De hoeveelheid stroom die we gebruiken wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort kWh. Op de afrekening van het energiebedrijf zie je hoeveel kWh je in het afgelopen jaar hebt gebruikt. Als je van plan bent om zonnepanelen op het dak van je huis te laten plaatsen dan wil je natuurlijk een zonnepanelen opbrengst berekening maken om te weten hoeveel panelen je nodig hebt of hoeveel de opbrengst is van het maximaal aantal panelen dat je op je dak kunt plaatsen. Zo weet je of je volledig op zonne-energie kunt vertrouwen of dat je toch nog bij het energiebedrijf moet afnemen.

Wat is precies een kWh?

Een kWh is de eenheid die wordt gehanteerd voor het stroomverbruik. Je kunt uitrekenen hoeveel stroom een apparaat gebruikt als je het vermogen weet. Dit wordt uitgedrukt in Watt. Een stofzuiger verbruikt maximaal 900 Watt per uur. Als je een half uur stofzuigt dan is dat dus 450 Watt, oftewel 0,45 Kilowattuur. Datzelfde kun je uitrekenen voor andere apparaten in huis zoals de wasmachine, de wasdroger, verlichting of je laptop. Als je wilt overstappen op zonnepanelen is de opbrengst per paneel bekend. Dit is natuurlijk een gemiddelde, het hangt ervan af hoe vaak de zon schijnt. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen zo af en toe schoon te (laten) maken zodat ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen waardoor de opbrengst optimaal is.

Hoeveel kWh verbruikt een gemiddeld huishouden?

Een huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Het stroomverbruik kan lager of hoger uitvallen al naar gelang de samenstelling van het gezin en het aantal huishoudelijke apparaten dat wordt gebruikt. Heb je geen vaatwasser, wasdroger of grote TV en ben je alleenstaand dan zal het stroomverbruik waarschijnlijk lager uitpakken. Als je via Zonduurzaam.nl wilt overstappen op zonnepanelen dan zal de offerte afhangen van je verwachte stroomverbruik. Aan de hand daarvan kun je ook berekenen in hoeveel jaren je de investering terug kunt verdienen.

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Het laten plaatsen van zonnepanelen valt onder verduurzaming. De overheid stelt subsidie beschikbaar voor het plaatsen van deze panelen. Je kunt de btw die je betaalt terug ontvangen. Er zijn inmiddels plannen om de btw op zonnepanelen af te schaffen, zodat je deze ook niet meer hoeft voor te schieten. Hiermee wil de overheid meer huishoudens overhalen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *