Categorieƫn
Vervoer

Definitie van motorfiets

Inhoudsopgave

Definitie van motorfiets

Motorfietsen zijn al decennia lang een symbool van vrijheid, avontuur en snelheid. Maar wat maakt een motorfiets precies een motorfiets? In deze blog gaan we dieper in op de definitie van een motorfiets, de verschillende types en de wettelijke aspecten die erbij komen kijken

Wat is een motorfiets?

Een motorfiets wordt ook wel gezien als een gemotoriseerd voertuig op twee wielen. Deze wordt aangedreven door een verbrandingsmotor of een elektrische motor. Vaak zijn motorfietsen ontworpen voor verschillende doeleinden, waaronder transport, sport, recreatie en competitie. Ze bieden een snelle manier van vervoer en worden bestuurd met behulp van een stuur en een zadel. Motorfietsen kunnen variƫren van lichte scooters tot zware toermotoren en sportmodellen.

Verschillende types motorfietsen

Onder de definitie van motorfietsen verstaan we veel verschillende soorten. Daarom hebben verschillende soorten type motorfietsen voor je op een rijtje gezet.

Adventure/ allroad motoren

Dit zijn de meest populaire motors. Het zijn vaak hoge motoren die veel comfort met zich meebrengen. Vaak zijn dit ook motoren waarbij mensen spullen mee kunnen vervoeren met koffers en/of tassen. Ook is er op de voorkant van de motor vaak een windscherm te vinden.

Cruiser motoren

Dit is een type soort motor die door iedereen anders wordt genoemd. De een noemt ze namelijk Cruiser en de ander weer custom of chopper. Dit zijn lage motoren met een onderuitgezakte zitpositie. Dit is dan ook een motor om relaxt mee te rijden en niet om snel mee te rijden. Lijkt jou dit leuk? Neem dan contact op met een rijschool om de mogelijkheden te bespreken.

Enduro/ cross motoren

Als je op zoek bent naar een motor voor offroad te rijden, dan zijn deze motoren uiterst geschikt. Enduro motoren zijn namelijk gericht op lange ritten i.p.v. korte ritten. Zo hebben deze motoren vaak een kentekening en verlichting, terwijl crossmotoren dat niet hebben.

Als je alleen wilt racen op crossbanen kun je het beste voor een crossmotor kiezen. Beide typen zijn gebouwd om met zo min mogelijk gewicht altijd zoveel mogelijk power te leveren. Een nadeel hiervan is, dat ze veel onderhoud vergen.

Sport-toer motoren

Deze categorie kenmerkt zich door een sportief motorblok gecombineerd met comfort van een allroad. Over het algemeen zijn er twee types. Allereerst de sportmotoren met een iets comfortabelere zithouden en meer windbescherming. De tweede categorie zijn sportieve motoren die hoger op hun poten zijn gezet voor een algeheel ruimere motor. Hierbij zijn wel nog de sportieve rijeigenschappen.

Wettelijke aspecten van een motorfiets

In Nederland en veel andere landen moet een motorfiets voldoen aan bepaalde wettelijke eisen:

  • Kentekenregistratie: elke motorfiets moet geregistreerd zijn. Daarnaast moeten ze ook allemaal zijn voorzien van een blauwe kentekenplaat.
  • Rijbewijs: als bestuurder van een motorfiets moet je in bezit zijn van het juiste rijbewijs (A1, A2 of A, afhankelijk van het motorvermogen). Ben je nog niet in bezit van een motorrijbewijs? Dan is het noodzaak om eerst je motor rijbewijs te halen.  
  • Verzekering: een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht.
  • APK: in sommige landen is een periodieke keuring verplicht. Dit is om de veiligheid en emissienormen te waarborgen.

De motorfiets is een vervoermiddel dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van eenvoudige tweewielers tot geavanceerde machines. Of je nu op zoek bent naar snelheid, avontuur of eenhandige manier om je van A naar B te vervoeren, een motorfiets kan de oplossing zijn die voldoet aan jouw behoeften. Met de juiste kennis voor de wettelijke regels kan motorrijden een veilige en leuke ervaring zijn.