Categorie├źn
Techniek

Definitie van USB-C

Inhoudsopgave

Iedereen kent de standaard USB-A poort. Dit is een rechthoekige poort waar meestal opladers van gemaakt zijn. Opladers hebben hedendaags vaak een USB-a naar een ander oplaadpoort als kabel. USB-C is een van de oplaad uiteindes. Een USB-C poort is te herkennen aan de ronde vorm die het oplaadstuk heeft. Een USB-C poort is vergelijkbaar met een Thunderbolt 3 poort. Echter kan een Thunderbolt 3 meer dan USB-C poort opladers. De USB-C poort bestaat nog geen decennia. De USB-C poort is symmetrisch afgewerkt en is in een ronde vorm gemaakt. Dat de kabel symmetrisch is zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk hun telefoon of andere apparaten gemakkelijk kunnen opladen ongeacht van welke kant erin gestoken wordt. De USB-C poort wordt ook wel een USB 3.1 of USB Type-C poort genoemd, maar USB-C is de standaard benaming geworden onder de mens.

Wat kan een USB-C poort?

Veel mensen denken dat een USB-C poort alleen voor opladers is. Dit is echter niet zo. Een USB-C poort kan meer dan alleen maar stroom overdragen naar mobiele apparaten. Een USB-C poort kan ook data overbrengen tot wel 10GB per seconde. Dit is enorm snel! Daarnaast kunt u ook met een USB-C poort de output van video via adapter streamen. Per apparaat verschilt het eigenlijk wat u met de USB-C opladers kunt doen.

Hoe verschilt Thunderbolt 3 van USB-C?

Zoals eerder benoemd is er van Apple ook een soort oplader genaamd Thunderbolt 3. Een Thunderbolt 3 poort lijkt enorm veel op een USB-C poort. Echter kan een Thunderbolt 3 poort meer dan een USB-C poort. Elke Thunderbolt 3 poort kan tot 40GB gegevens per seconde overdragen. Daarnaast ondersteunt Thunderbolt 3 bij 4K UltraHD beeldschermen. Daarnaast kunt u opladen met een Thunderbolt 3 poort. Thunderbolt 3 is geschikt voor: Ethernet, HDMI, DVI, DisplayPort, Thunderbolt 2 en VGA.

Conclusie

Dus de USB-C poort is de opvolger van een USB-A poort. Doordat de opladers rond en symmetrisch zijn kunt u deze gemakkelijk in uw apparaten steken. USB-C poort heeft ook meer functies dan een USB-A poort. Wat een USB-C oplader doet verschilt van het apparaat waar u deze in steekt. In principe kan een USB-C poort snel dataverkeer, video-output en stroomoverdracht verzorgen. Een Thunderbolt 3 poort is een USB-C poort met een gegarandeerde lijst functies.