Categorieën
Techniek

Definitie van veiligheidsartikelen

Inhoudsopgave

Over het algemeen is veiligheidsuitrusting de bescherming die wordt gebruikt door werknemers om verwondingen, slachtoffers, levensbedreigende situaties, enz. Te voorkomen. Verschillende soorten veiligheidsuitrusting worden gebruikt door werknemers, afhankelijk van de aard van het risico dat bij het werk betrokken is. Zo worden bij een lasoperatie donkere lashelmen gebruikt als veiligheidsuitrusting. Bij bouwwerkzaamheden worden veiligheidshelmen, voetuitrusting en overalls als veiligheidsuitrusting beschouwd.

Hier volgende de zeven soorten veiligheidsartikelen:

1. Veiligheid voor het hoofd

Het dragen van een helm biedt bescherming en kan hoofdletsel voorkomen. Kies een stevige helm die is aangepast aan de werkomstandigheden. Tegenwoordig vind je er veel elegante ontwerpen en kun je kiezen voor extra opties zoals een verstelbaar harnas aan de binnenkant en comfortabele zweetbanden.

2. Bescherm je ogen

De ogen zijn de meest complexe en kwetsbare delen van ons lichaam. Elke dag lopen meer dan 600 mensen wereldwijd oogletsel op tijdens hun werk. Dankzij een goede veiligheidsbril konden deze verwondingen worden voorkomen. Kom je in aanraking met fel licht of infraroodstraling? Dan bieden een lasbril of een schild de ideale bescherming!

3. Gehoorbescherming

Werk je in een omgeving met hoge geluidsniveaus? In dat geval is het erg belangrijk om gehoorbescherming te overwegen. Oordopjes zitten erg comfortabel, maar oorkappen zijn handig op de werkvloer omdat je deze snel aan- of uitdoet.

4. Ademhaling

Het dragen van een masker op het werk is geen overbodige luxe, zeker niet bij aanraking met gevaarlijke stoffen. 15% van de werknemers binnen de EU ademt dampen, rook, poeder of schemering in tijdens het uitvoeren van hun werk. Stofmaskers bieden bescherming tegen fijnstof en andere gevaarlijke deeltjes. Als de materialen echt giftig zijn, gebruik dan een volgelaatsmasker. Deze kleeft stevig aan het gezicht om de neus en mond te beschermen tegen schadelijke vervuiling.

5. Bescherm je handen

Handen raken vaak gewond, dus het is van vitaal belang om ze goed te beschermen. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan je kiezen uit handschoenen voor verschillende toepassingen:

  • bescherming tegen trillingen
  • bescherming tegen snijwonden door scherpe materialen
  • bescherming tegen kou of hitte
  • bescherming tegen bacteriologische risico’s
  • bescherming tegen spatten van verdunde chemicaliën.

6. Bescherm je voeten

Zelfs je voeten hebben stevige bescherming nodig. Veiligheidsschoenen (type Sb, S1, S2 of S3) en laarzen (type S4 of S5) zijn de ideale oplossing om de voeten te beschermen tegen zware gewichten. Een antislipzool is handig bij het werken in een vochtige omgeving, zeker als je weet dat 16,2% van alle bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door struikelen of glijden. Op gladde oppervlakken, zoals sneeuw en ijs, worden schoenklauwen aanbevolen. Speciale sokken kunnen voor extra comfort zorgen.

7. Draag opvallende veiligheidsartikelen

Ongevallen voorkomen is cruciaal in een drukke werkplaats. Daarom is een goede zichtbaarheid op het werk een must: een reflecterende jas en broek gemaakt van een sterke stof kunnen ongelukken helpen voorkomen. Net als de handbescherming zijn er versies voor verschillende toepassingen.

Meer weten over veiligheidsartikelen? Lees dan verder op Carel Lurvink.