Categorieën
Gezondheid

Definitie van vitaliteit

Inhoudsopgave

Een ander woord voor vitaliteit is ook wel levenskracht of energie. Het is eigenlijk de energie om te leven. Met het oog op de corona pandemie is het begrip vitaliteit een steeds vaker voorkomend begrip geworden. Ook bedrijven besteden hier steeds meer aandacht aan.

Omschrijving van het begrip vitaliteit

Vitaliteit is het best te beschrijven aan de hand van vier zogenoemde categorieën. Het betreft de categorie fysiek, dus je fysieke gesteldheid kracht en conditie. Je mentale gesteldheid, dus je concentratie, zelfvertrouwen, je gedachte en emotiecontrole. Dan een stukje sociaal-emotioneel als inzicht in behoefte en gevoelens van anderen, samenwerken, conflicthantering en als laatste een inspirationeel aspect. Dit in de vorm van zingeving, motivatie, goede prive-werk balans.

“Vitaliteit omvat de kerndimensies energie, motivatie en veerkracht, waarbij energie wordt gekenmerkt door zich energieker voelen, motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen, en veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.”

De drie kerndimensies

De drie kerndimensies energie, motivatie en veerkracht hebben ook allemaal weer invloed op elkaar. Ben je vitaal, dan heb je dus de beschikking over voldoende energie, lichamelijke kracht, wilskracht en weerbaarheid. Waarbij ook aspecten als de geestelijke gezondheid, het wel of niet hebben van sociale contacten, je persoonlijke normen, waarden en overtuigingen, wel of geen religie een grote rol kunnen spelen in de mate van vitaliteit. Leeftijd speelt natuurlijk een cruciale rol, net als voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, ontspanning en voldoende nachtrust.

Factoren en hun impact

Wat we nu zien met de corona pandemie is dat veel mensen te maken krijgen met psychische klachten. Mensen moeten veelal thuiswerken zonder sociale contacten om zich heen, sportscholen zijn lang dicht geweest waardoor voldoende lichaamsbeweging voor veel mensen een struikelblok werd. Daarnaast hebben we ook het vermaak en de ontspanning van de horeca en de cultuursector (musea, theater) langere tijd moeten missen doordat deze hun deuren hebben moeten sluiten.  Het zijn dus niet altijd factoren waar we zelf invloed op hebben. 

Leefstijl

Wat kun je zelf doen om je vitaliteit te behouden en te verbeteren? Je kunt eerst je eigen leefstijl eens nauwkeurig onder de loep nemen door na te gaan op welke vlakken je dingen kunt aanpassen. Als je je leefstijl aanpakt, kun je verbeteringen aanbrengen op alle drie de kerndimensies. Nogmaals: het is belangrijk goed en gezond te eten en zorg anders voor extra vitamines en mineralen die je eventueel kunt bestellen via deze link. Zorg verder voor voldoende beweging en gun jezelf een goede nachtrust. Slaap is namelijk cruciaal om je fit te voelen. Vermijd stress!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *