Inhoudsopgave
Een waterkering kan worden gedefinieerd als een object, met de functie om water tegen te houden. Het wordt voornamelijk gebruikt als een grens tussen tussen twee plekken of gebieden. Aangezien dit nogal een brede definitie is heeft men juridisch onderscheid gemaakt tussen primaire, secundaire en overige waterkeringen. Hieronder zoomen we verder in op die types.
Primaire waterkering
Als we het in Nederland over primaire waterkering hebben dan kunt u denken aan een dam of dijk, en vanaf 2006 ook aan de kaden in Limburg. Al deze technische of natuurlijke constructies beschermen ons land tegen buitenwater. Vandaar dat het belangrijk is dat deze dijken goed worden onderhouden. Het beheer van al deze waterkeringen wordt dan ook centraal geregeld via de waterwet.
Een van Nederlands bekendste verbindende waterkering is de afsluitdijk. Hiermee ontstond er een 1932 waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, met een afsluiting van het IJsselmeer.
Secundaire waterkering
Naast de primaire waterkeringen beschikt Nederland ook over voldoende secundaire waterkeringen. Deze beschermen ons land niet direct tegen buitenwater zoals de primaire waterkering maar beschermen ons binnenwater. Deze waterkeringen hebben geen nationale of wettelijke status.
Deze secundaire waterkeringen worden ook weer onderverdeeld in verschillende types:
- Een boezemkade – een dijk (de boezem) die langs een meer of rivier loopt om ervoor te zorgen dat het water niet op het nabijgelegen land stroomt.
- Een kanaaldijk – een diepere dijk die ervoor zorgt dat het kanaal door een lager gelegen gebied stroomt
- Een polderscheiding – een scheiding tussen twee polders middels een dijk die bedoeld is om twee verschillende waterpeilen van elkaar te scheiden
- Een regionale kering – een dijk (of boezemkade) met een regionaal karakter (Denk aan het Julianakanaal in Stein)
- Een landscheiding – dijken die zijn geplaatst op de grens van twee stukken land om het verschil in waterpeil op te vangen
Meer weten over het sturen van waterstromen? Lees dan ook de definitie van kanaliseren!
Overige waterkeringen (bij. Waterkering douche)
Niet alleen op het land maar ook in en rondom je huis kan het belangrijk zijn dat water de juiste kant op stroomt. Zo wilt u bij veel regen bijvoorbeeld niet dat het water uw huis in loopt of wanneer u aan het douchen bent dat het water in plaats van de douchegoot uw badkamer in stroomt. Hiervoor is er speciale waterkering ontwikkeld in de vorm van een rubberen strip. Door een plakrand aan de onderkant van deze dorpels kunt u de waterkering exact aanleggen zoals u dat wenst. Door de natuurlijke eigenschappen van rubber is de waterkering drempel anti-slip en veel zachter als een stenen dorpel waardoor tenen stoten en scherpen kanten ook tot het verleden behoord. De waterkering kan op elke harde ondergrond, zoals tegels worden gelijmd.