Categorieën
Financieel

Wat is de definitie van een EPA- W berekening?

Inhoudsopgave

Een EPA-W berekening is heel erg belangrijk, deze wordt dan ook gemaakt door een EPA-W adviseur. Hij helpt je bij het is kaart brengen van de energiezuinigheid. Op basis daarvan wordt een energie-Index- rapportage gemaakt, deze geeft dan voor jou de Energie- Index weer. De overheid stelt het energielabel verplicht en hierdoor ben je dus ook genoodzaakt om een EPA- W adviseur in te zetten.

Hoe krijg je een energielabel?

Er zijn twee manieren om een energielabel te krijgen. De eerst manier is om via een website het energielabel aan te vragen waarbij de woningeigenaar 10 kenmerken van de betreffende woning moet doorgeven. Hierbij moet dan ook bewijsmateriaal worden gestuurd, zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk zal een deskundige kijken of de gegevens kloppen. Hierna zal de woning een energielabel krijgen.

Je kan ook een energieadviseur inschakelen, deze persoon zal dan naar je huis komen en zelf alle factoren gaan bekijken. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens.

Wat zijn de kosten voor het maken van een EPA- W advies?

Er gelden altijd bij een EPA-W advies verschillende tarieven, hoe grotere berekening de adviseur moet maken, hoe duurder dat het wordt. Hoe groter dus de woning, hoe duurder. De kosten zitten tussen de 130,00 en 205,00 euro.

Gasprijzen

De energiekosten worden steeds duurder, dit komt voornamelijk door de gasprijs. Deze is de laatste jaren heel erg gestegen omdat er een tekort aan gas is in Europa. En dan, zoals bekend is bij schaarste, schieten de prijzen omhoog. De schaarste komt onder andere door het koude voorjaar, hierdoor zijn de gasvoorraden leeggeraakt. Ook wordt het gas liever naar Azië geëxporteerd, hier kunnen ze er namelijk meer geld met verdienen. Ook heeft de gaswinning van Groningen ermee te maken. Hier is het gas vrijwel op waardoor wij afhankelijk zijn van andere landen.

Veel mensen zijn door deze ontwikkeling veel geld kwijt, dus zorg ervoor dat je je huis altijd goed isoleert. Hierdoor bespaar je dus een hele hoop kosten!