Categorieƫn
Eten & drinken Gezondheid Huis & tuin

De definitie van een waterontharder

Inhoudsopgave

Een waterontharder is een stof soort of een apparaat waarmee de hardheid van water vermindert kan worden. Wanneer je een waterontharder gebruikt heet dit waterontharding. De waterontharder bestaat sinds het jaar 1900.  In deze tijd gebruikte men al de techniek van het uitwisselen van ionen. Deze wisseling zuivert het water van schadelijke en ongewenste stoffen, waardoor het beter drinkbaar is. De techniek is verbeterd in de 20e eeuw, maar sindsdien grotendeels hetzelfde gebleven. De hardheid van water wordt in Nederland  uitgedrukt in Duitse hardheid of dh. De dh van het water wordt bepaald door de in het water aanwezige calcium en magnesium. De waterontharder verlaagt de hoeveelheid calcium en magnesium in het water, waardoor de dh lager wordt en het water minder hard is.

Wanneer gebruik je een waterontharder?

Je gebruikt een waterontharder bij hard water, maar wat is hard water nou precies? Hard water is water dat veel kalk bevat. Kalk wordt samengesteld door calcium en magnesium. In Nederland wordt het meeste drinkwater uit de bodem gewonnen. In de Nederlandse bodem zitten diverse kalklagen, in het verleden lag Nederland in de zee en vooral de afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem ook nu nog rijk is aan kalk. De hardheid van het water in Nederland is nergens het zelfde. Dit komt omdat er veel verschillende waterleidingbedrijven zijn en die passen allemaal een andere techniek toe. Een waterontharder gebruik je dus wanneer het kalk niveau in water te hoog is, deze wordt veroorzaak door de hoeveelheid calcium en magnesium dat in het water zit.

Veel gestelde vagen over de waterontharder

Veel mensen weten niet precies wat een waterontharder is of wat het precies doet. Om hier meer inzicht in te krijgen een paar veel voorkomende vragen over de waterontharder. Is een waterontharder slecht voor de gezondheid? Nee, een waterontharder is niet schadelijk voor de gezondheid. Het water wordt gefilterd door een harscilinder en niet door zout. De harscilinder wordt eens in de zoveel tijd geregenereerd met een milde zoutoplossing en daarna grondig gespoeld met water. De tweede vraag is of het water in Nederland echt zo hard is. In verhouding tot de omliggende landen zoals BelgiĆ« en Frankrijk is het water in Nederland niet zo heel erg hard. Maar vanaf 2,7 dh krijg je al kalkafzetting. Dus ook in Nederland zal het water onthard moeten worden.